Orta Doğu’da son yıllarda yaşanan bütün istikrarsızlıkların ve çatışmaların sorumlusu İsrail başbakanı Netanyahu, 27 Ekim’de yapılacak seçimlere hazırlık yapıyor. Gazze’de katliama devam eden Netanyahu’nun iktidarda kalması için savaş ortağı ABD de harekete geçti. Trump’ın Gazze’deki anlaşmayı koordine etmesi için görevlendirdiği damadı Kushner, Hamas’tan ‘Seçimler öncesinde Netanyahu’nun siyasi konumuna karşı ‘hassasiyet’ gösterin’ talebinde bulundu.
SKANDAL KARŞISINDA KURUL HALA SESSİZ
CNN’e bilgi veren üst düzey Hamas yetkilisi Basem Naim, aynı mesajın Gazze Barış Kurulu Üyeleri tarafından da iletildiğini söyledi. Naim, ‘Filistinli olarak Netanyahu için anlaşmanın zamanlamasının hassasiyetini gözetmek benim görevim değil. Netanyahu’nun seçim zaferini güvence altına almak uğruna halkımızın bedenleriyle, kanıyla ve canlarıyla bedel ödeyecek durumda değilim’ dedi. Gazze Barış Kurulu ise konu hakkında sessiz kaldı.

ABD’DEN GAZZE BARIŞ KURULU İLE HAMAS’A NETANYAHU İÇİN ÖZEL RİCA: SEÇİM VAKTİ GELDİ ZORLUK ÇIKARMAYIN
Trump’ın Gazze’deki anlaşmayı koordine etmesi için görevlendirdiği damadı Kushner’in “Seçimler öncesinde Netanyahu’nun siyasi konumuna karşı ‘hassasiyet’ gösterin’ talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Açıklama, Hamas’ın üst düzey yetkilisi Basem Naim’den geldi.
Yıllardır Gazze’de dünyanın gözü önünde soykırıma imza atan, Filistin devletinin kurulmaması için Batı Şeria’yı ilhak etmeye çalışan, İran ve Lübnan’a saldıran İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, istediğine ulaşamadı. Bir yandan hakkında devam eden yolsuzluk davası diğer yandan ekim ayında yapılacak seçimler öncesi kaybettiği kamuoyu desteğini geri kazanmak amacıyla Türkiye’yi de tehdit etti. İsrail ordusuna ait savaş uçakları, hafta içi Suriye’nin kuzeyindeki İdlib ilinin doğusunda bulunan, terk edilmiş durumdaki Ebu Zuhur Askeri Havaalanı’na saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı. Gerekçe olarak “Türk askerinin konuşlanması” gösterildi. Netanyahu, ertesi gün “Suriye’de askeri varlık göstermemesi konusunda Türkiye’yi daha önce uyardık. Mesajımız tek bir kelimeden ibaretti: ‘Yapmayın’. Ancak görünüşe göre bu mesajı duymadılar ya da anlamadılar. Bu yüzden düzenlediğimiz saldırıyla mesajın çok daha iyi anlaşılmasını sağladık. Türkiye’nin güneye doğru inen askeri yerleşimine müsamaha göstermeyeceğiz ve buna izin vermeyeceğiz. Çünkü bu bizim için bir tehdit teşkil ediyor. Bu konudaki tavrımızı açıkça ortaya koyduk” sözleriyle provokasyonun dozunu artırdı.
CNN’E KONUŞTU
Ankara tehditlere itidalli yaklaşırken Hamas’ın üst düzey yetkilisi Basem Naim, çarpıcı bir iddia ortaya attı. CNN canlı yayınında gazeteci Christiane Amanpour’un sorularını cevaplayan Naim, Gazze Barış Kurulu’nun üyesi, ABD Başkanı Trump’ın damadı Jared Kushner’ın ‘özel rica’sını anlattı. Kushner’ın Hamas’tan, Netanyahu’nun yaklaşan seçimler öncesindeki siyasi konumunu dikkate almasını istediğini ileri süren Naim “Talebi, Kushner’den ve Barış Kurulu’nun diğer üyelerinden duyduk. Bize, Netanyahu’nun şu anda çok hassas bir dönemden geçtiğini göz önünde bulundurmamız gerektiğini söylediler” ifadelerini kullandı. Tel Aviv’in ateşkes anlaşmasının birinci aşamasında yerine getirmesi gereken yükümlülükleri uygulamadığını vurgulayan Naim “Bunların arasında Gazze’ye insani yardım girişine ilişkin taahhütler de bulunuyor. Oysa Hamas ile Barış Kurulu arasında silahların devre dışı bırakılması ve İsrail güçlerinin çekilmesini içeren bir yol haritası üzerinde mutabakat sağlandı” dedi. İsrail’in mutabakat sonrası Gazze’ye yönelik saldırıları sona ermek yerine yoğunlaştığını belirten Basem Naim, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir Filistinli olarak, Netanyahu’nun seçim zaferini güvence altına almak uğruna halkımızın bedenleriyle, kanıyla ve canlarıyla bedel ödeyecek durumda değilim.”
