ABD Kongre üyeleri: 'Türkiye, ABD ve müttefiklerimiz için tehlike'

ABD Kongre üyeleri: 'Türkiye, ABD ve müttefiklerimiz için tehlike'

ABD Başkanı Joe Biden’a 11 Kongre üyesi Türkiye'yi hedef alan bir mektup gönderdi. Kongre üyeleri Biden'a Türkiye'ye F-16 satılmaması için çağrıda bulundu. Kongre üyelerinin, Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına onay vermesi durumunda veto edecekleri tehdidinde bulunması dikkat çekti.

ABD Temsilciler Meclisi'nin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyelerinden oluşan 11 Kongre üyesi ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Türkiye'nin satın almak istediği F-16 uçaklarıyla ilgili mektup gönderdi.

Kongre üyeleri mektupta, Türkiye'nin 40 yeni F-16 savaş uçağı alabileceğine ve 80 F-16'yı da modernize ettirebileceğine dair çıkan haberlere ilişkin endişe duyduklarını ifade etti.

Mektupta, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayında Türkiye’nin bir parti daha Rus S-400 füze savunma sistemi satın alacağını açıklamasının ardından, hasım ülke gibi davranmaya devam eden bir NATO müttefikine ABD üretimi uçak göndererek ulusal güvenliğimizden taviz veremeyiz” ifadeleri yer aldı.

Trump yönetiminin Türkiye'nin Rusya’dan ilk parti S-400 sistemini satın alma planını uygulamasının ardından resmi olarak Türkiye’yi F-35 programından çıkardığının hatırlatıldığı mektupta, “Her iki siyasi partiye mensup Kongre üyelerinden oluşan grubun desteğiyle bu sağduyulu politika sizin yönetiminizde de devam etti” denildi.

Mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Bu konu F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. 1 milyar 400 milyon dolar F-35'ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD'nin böyle bir teklifi söz konusu oldu” sözleri hatırlatıldı.

Kongre üyeleri “Bu planların ilerlemesi halinde Kongre’nin bu tür ihracatları engellemek üzere ortak bir tavır sergileyeceğinden emin olmakla birlikte, ABD’nin şu aşamada herhangi bir gelişmiş askeri ekipmanı Türkiye hükümetine transfer etme lüksü yoktur” diye yazdı.

DOĞU AKDENİZ MESAJI

Kongre üyeleri mektupta Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilime de değindi. “Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğu Akdeniz’de projesini ilerlettiği sürece, Türkiye ulusal güvenliğimizi ve bölgedeki en yakın müttefiklerimiz Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs’ın güvenliğini tehdit etmeye devam edecektir” iddiasında bulunuldu.

Mektupta, “Türkiye’nin yaşlanan savaş uçakları filosunu güçlendirmeyi redderek ulusal çıkarlarımız ve Doğu Akdeniz’in istikrarı doğrultusunda hareket etmeniz çağrısında bulunuyor, yanıtınızı sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Başkan Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken’a yazılan mektup Kongre üyeleri Nicole Malliotakis, Carolyn Maloney, Gus Bilirakis, Chris Pappas, David Cicilline, Jim Costa, David Valadao, John Sarbanes, Dina Titus, Brian Fitzpatrick ve Jackie Speier’ın imzasını taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN