ABD üniversitelerinde Gazze halkına destek gösterileri dünyaya yayılıyor: Apartheid yatırımlarına son verin

ABD üniversitelerinde Gazze halkına destek gösterileri dünyaya yayılıyor: Apartheid yatırımlarına son verin

Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayan Gazze'ye destek için yapılan üniversite protestoları dünyaya yayılıyor. Gazze halkına destek içeren protestolar, polis şiddeti ve baskıya rağmen güç kazanıyor. Öğrenciler, İsrail'in politikalarına finansal destek veren yatırımlara son çağrısında bulunuyor.

Amerika'daki üniversitelerde patlak veren ve hızla global bir harekete dönüşen Filistin destek gösterileri, polis müdahalesi ve hükümet baskılarına karşın ivme kazanmaya devam ediyor. Protestolar, başta Kanada ve Avustralya olmak üzere, Avrupa'nın birçok ülkesinde de benzer eylemlere ilham kaynağı oluyor.

9147980.jpg

Öğrenciler ve akademisyenler, ters kelepçeyle gözaltına alınmalarına ve polis şiddetine maruz kalmalarına rağmen, Filistinlilere yönelik şiddetin son bulması için seslerini yükseltiyor. Protestoların son durağı olan New York Şehir Üniversitesi (CUNY), kampüste yüzlerce öğrencinin katılımıyla bir destek kampı kurulmasına sahne oldu. Taşınan pankartlarda "Apartheid Yatırımına Son" ifadeleri dikkat çekti.

9148403.jpg

POLİS MÜDAHALESİNE RAĞMEN DİRENİŞ SÜRÜYOR

Üniversite yönetimlerinin gösterileri bastırma çabalarına rağmen, öğrenciler ve akademisyenler direnişlerini sürdürüyor. Özellikle Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nde, çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesi sonrası, protestocuların çoğunluğu olay yerinden uzaklaştırıldı fakat çatışma yaşanmadı. İddialara göre, bazı protestocuların antisemitik ifadeler kullandığı, okul yönetimi ve sosyal medya üzerinden dile getirildi.

YAHUDİ KARŞITLIĞI İDDİALARINA TEPKİ

Protestolara katılan Yahudi aktivistler ve bazı Ortodoks Yahudiler, eylemlerin "Yahudi karşıtı" olduğu suçlamalarını reddediyor. Aynı zamanda, bazı Yahudi protestocular, İsrail'in politikalarının, Holokost'tan kurtulanların yaşadıklarına benzer trajediler yarattığını belirterek, bu durumdan duydukları rahatsızlığı ifade ediyor.

s5sd5gsdg.jpg

DÜNYAYA YAYILIYOR

Berlin, Paris ve Londra gibi kentlerde de benzer gösteriler düzenleniyor. İsveç'te düzenlenen gösterilerde "Özgür Filistin" ve "İsrail’i Boykot Et" sloganları atılırken, Filistin Dayanışma Kampanyası Direktörü Ben Jamal, İngiliz siyasetine yönelik eleştirilerini dile getiriyor. Jamal, antisemitizm suçlamalarının, İsrail'e yönelik meşru eleştirileri bastırmak amacıyla kullanıldığını vurguluyor.

9140451-001.jpg

Washington merkezli siyasi stratejist Rina Shah, ABD'deki protestoların, öğrencilerin İsrail politikalarına yönelik endişelerini sağlıklı bir şekilde ifade etme biçimi olduğunu söylüyor. Shah, ABD hükümetinin İsrail'e yönelik desteğinin, Gazze'ye yönelik insani yardımlarla çeliştiğini ve bu durumun öğrenciler arasında rahatsızlık yarattığını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN