ABD'den Hürmüz açıklaması: 10 denizci hayatını kaybetti

ABD'den Hürmüz açıklaması: 10 denizci hayatını kaybetti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Hürmüz Boğazı'ndaki çatışmalarda 10 sivil denizcinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bölgedeki askeri varlığını "Özgürlük Projesi" operasyonuyla artıran Washington, Tahran'a diplomatik masayı işaret ederek "Aksi takdirde sonuç tam bir yenilgi olur" uyarısında bulundu.

Basra Körfezi ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan stratejik Hürmüz Boğazı, ABD ve İran arasındaki askeri ve diplomatik satrancın merkezi haline geldi. Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bölgedeki can kayıplarını doğrularken, uluslararası ticaret yollarının güvenliği konusunda taviz verilmeyeceğini vurguladı.

"ULUSLARARASI SU YOLLARI TEK TARAFLI KONTROL EDİLEMEZ"

Rubio, İran'ın boğaz üzerindeki geçişleri tek taraflı olarak kısıtlama veya yönlendirme girişimlerini "gayrimeşru" olarak niteledi. Uluslararası hukuka vurgu yapan Bakan, hiçbir ülkenin küresel ticaret için hayati öneme sahip bir rotayı tek başına domine edemeyeceğini hatırlatarak, "Bir şey yapılması gerekiyordu ve biz de harekete geçtik," ifadelerini kullandı.

"ÖZGÜRLÜK PROJESİ" GENİŞLETİLİYOR

ABD'nin ticari gemilere askeri koruma sağladığı "Özgürlük Projesi" adlı operasyonun kapsamının genişletildiği açıklandı. Rubio, operasyonun sınırlarını şu sözlerle çizdi:

"Önce bize ateş açılmadıkça ateş açılmayacak. ABD güçleri sadece saldırıya uğradığında karşılık verecektir."

Çatışmaların bilançosuna dair bilgi veren Rubio, en az 10 sivil denizcinin yaşamını yitirdiğini teyit etti.

Birçok ülkenin, kendi bayraklarını taşıyan gemilerin güvenli geçişi için Washington'dan askeri eskort talep ettiği belirtildi.

İRAN'A SERT UYARI: "DİPLOMATİK YOLU SEÇİN"

Bakan Rubio, Tahran yönetimine seslenerek bölgedeki tansiyonu düşürmek için son çıkışın "müzakere masası" olduğunu belirtti. İran'ın "refah ve istikrar" yerine çatışmayı tercih etmesinin bedelinin ağır olacağını savunan Rubio, olası senaryoları şu şekilde sıraladı:

"İran sağduyulu bir karar vererek şartları kabul etmeli ve müzakere masasına gelmelidir. Aksi takdirde artan izolasyon, ekonomik çöküş ve nihayetinde tam bir yenilgi kaçınılmaz olacaktır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN