ABD, İran petrolünü taşıdığı iddia edilen iki gemiye el koydu

ABD, İran petrolünü taşıdığı iddia edilen iki gemiye el koydu

ABD, İran petrolü taşıdığı iddia edilen Panama ve Liberya bandıralı iki gemiye el koydu. Açıklamada, 700 bin varilden fazla İran petrolü taşıyan petrol tankerlerinin ABD ambargosunu ihlal ettiği de kaydedildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski başkanı Donald Trump, selefi Başkan Barrack Obama döneminde İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan, anlaşmanın zayıf kaldığını ve İran’ın balistik füze programını kapsamadığı gerekçesiyle Mayıs 2018’de çekilmişti. Bunun üzerine, İran İslam Cumhuriyeti de söz konusu anlaşmadan çekilince, Trump yönetimi Tahran’a yeni yaptırımlar getirmişti. Bu yaptırımlar arasında, İran petrolüne ambargo uygulanması da bulunuyordu.

Uygulanan ambargoyu delmek için İran’ın çeşitli yöntemler denediğini kaydeden ABD yönetimi, İran petrol tankeri taşıyan iki gemiye el konulduğunu açıkladı.

“DEĞERİ 45 MİLYON DOLAR”

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre, ABD yönetimi, İran’ın petrolün kaynağını gizlemek için gizli çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Petrolün değerinin ise 38 milyon ile 45 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

BAŞKA RENGE BOYANDI

ABD’nin belgelerine göre, yaptırım uygulanan İran tankeri Stark 1, uydulardan gizlenmek için başka bir renge boyandı ve İran limanından petrol aldı.

ABD’nin açıklamasına göre, denizde Stark 1’den Panama bandıralı M/T Arina tankerine 733 bin 876 varil aktarıldı. Tehlikeli operasyon sırasında gemiler GPS cihazlarını kapattı.

M/T Arina, birkaç durak sonrasında 2021 yılının ağustos ayında Kıbrıs açıklarında Stark 1 petrolünün 220 bin 793 varilini Liberya bandıralı M/T Nostos tankerine aktardı.

ABD, geçen Ekim ayında, satışı ile Washington’un terör örgütü olarak kabul ettiği İran Devrim Muhafızları’na fayda sağlayacak söz konusu petrole el koyulması için emir çıkartmıştı.

Bu gelişme, Viyana müzakerelerindeki tarafların 2015 nükleer anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesi için görüştükleri bir zamanda yaşandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN