ABD Hazine Bakanlığı, küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmaların gölgesinde sürpriz bir karara imza attı. Hazine Bakanı Scott Bessent, deniz yoluyla taşınan İran ve Rus petrolüne uygulanan yaptırım muafiyetlerinin süresinin 30 gün uzatıldığını duyurdu. Bu gelişme, Amerikan yönetiminin son dönemdeki katı yaptırım söylemlerinin ardından dikkat çekici bir politika değişikliği olarak kayıtlara geçti.
'IMF VE DÜNYA BANKASI, BU KARARDA ETKİLİ OLDU'
Senato'da düzenlenen bir oturumda konuşan Bakan Bessent, kararın perde arkasına ilişkin detayları paylaştı. Geri adımın, Hürmüz Boğazı'nın kapatılması ve bölgede süregelen çatışmaların yol açtığı enerji darboğazına karşı en savunmasız konumda olan yaklaşık 10 ülkenin finans liderlerinden gelen acil taleplere yanıt olarak alındığını belirtti.
Bessent ayrıca, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarında yapılan görüşmelerin de kararı şekillendirdiğini ve temel hedefin olası bir küresel enerji krizinin önüne geçmek olduğunu vurguladı.
Middle East Monitor'de yer alan habere göre uzatma kararı, Bessent'in geçmişteki net açıklamaları göz önüne alındığında önemli bir yön değişikliği olarak değerlendirildi. ABD Hazine Bakanı, yakın zamanda yaptığı açıklamalarda süresi dolan yaptırımlarla ilgili hiçbir muafiyetin yenilenmeyeceğini kesin bir dille ifade etmişti.
'14 MİLYAR DOLARLIK GELİR EFSANE'
Oturumda, söz konusu muafiyetlerin İran ekonomisine sağladığı iddia edilen devasa kazançlar da gündeme geldi. Bessent, İran'ın bu sayede önemli mali faydalar elde ettiğine dair yayınlanan raporları reddetti. Tahran'ın yaptırım muafiyetlerinden 14 milyar dolar gelir elde ettiği yönündeki iddiaları "tamamen efsane" olarak nitelendiren Bakan, bu duruma karşılık alternatif bir rakam veya resmi bir tahmin paylaşmaktan kaçındı.
