AB'den Kavala açıklaması: Kaygı verici

AB'den Kavala açıklaması: Kaygı verici

Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararı sonrası açıklama yayımlayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell, Türk makamlarının ilgili AİHM kararlarını uygulamayı reddetmesinin üzücü olduğunu belirterek, Kavala davasıyla ilgili ciddi endişeleri yansıttığına vurgu yaptı. Uluslararası Af Örgütü de Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunarak, "Türkiye, Kavala’ya yönelik siyasi saiklere dayalı zulme son vermelidir" açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Türkiye'ye yönelik başlattığı ihlal süreciyle ilgili sert mesajlar içeren bir açıklama yayımladı.

Avrupa Konseyi'nin siyasi karar alma organı olan Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasına hükmeden 2019 yılındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını uygulamaması nedeniyle Türkiye hakkında ihlal sürecini dün resmen başlatmıştı. Borrell'in sözcüsü Peter Stano'nun yayımladığı metinde, ihlal sürecinin, Bakanlar Komitesi'nin ender kullandığı araçlardan olduğuna ve Kavala davasıyla ilgili ciddi endişeleri yansıttığına vurgu yapıldı. Kavala'nın hakkında bir hüküm bulunmadan yıllardır cezaevinde tutulduğuna da işaret edildi.

"BU TUTUM KAYGI VERİCİ BİR EMSAL OLUŞTURMAKTA"

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Türk makamlarının ilgili AİHM kararlarını uygulamayı reddetmesinin üzücü olduğu belirtilen açıklamada "Bu tutum kaygı verici bir emsal oluşturmakta ve AB'nin Türk yargısının uluslararası standartlar ile Avrupa standartlarına bağlılığı konusundaki endişelerini güçlendirmektedir. Bu tutum aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi ve AB üye adayı olarak üstlendiği yükümlülüklerle de tezat oluşturmaktadır" ifadelerine yer verildi.

AF ÖRGÜTÜ: KAVALA SERBEST BIRAKILMALI

Uluslararası Af Örgütü de Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Açıklamada, "Alınan bu önemli karar neticesinde Türkiye artık yalnızca önde gelen bir insan hakları savunucusunun keyfi tutukluluğuna son vermeyi reddettiği için değil, adalet sisteminin Kavala davasıyla simgeleşen ciddi işlevsizliği nedeniyle de topun ağzında. Cezaevinde geçen dört yıldan uzun bir sürenin ardından yetkililerin artık doğru olanı yapıp Osman Kavala’yı serbest bırakmasını umuyoruz" ifadeleri kullanILdı.

Açıklamanın devamında şöyle denildi: "Oylama, Türkiye’nin adalet sisteminin Osman Kavala’ya kanıt olmaksızın saçma sapan suçlamalar yüklemeye devam ederek her ne pahasına olursa olsun onu kilit altında tutmaya çalıştığını ve Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu Avrupa Konseyi’nin bu duruma kayıtsız kalmayacağını açıkça göstermiş oldu. Avrupa Konseyi’nin bu mesajı nettir: Türkiye Osman Kavala’yı serbest bırakmalı ve Kavala’ya yönelik siyasi saiklere dayalı zulme son vermelidir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ukrayna ziyareti öncesinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'ye karşı başlatılan ihlal süreciyle ilgili bir soruyu, "Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Çok net söylüyorum. Bizim mahkemelerimizin bu konuda vermiş olduğu bir karar var. AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Bu saygıyı duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır" diye yanıtlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN