AB'den Sırp bakana 'etnik temizlik' kınaması

AB'den Sırp bakana 'etnik temizlik' kınaması

Avrupa Birliği, Sırbistan Yerel Yönetim Bakanı Snezana Paunovic'in 1998-99 savaşı sırasında Kosovalı Arnavutlara yönelik etnik temizliği savunan sözlerini kınadı. AB Sözcüsü Anitta Hipper, etnik temizliği meşrulaştıran söylemlere Avrupa'da yer olmadığını vurgularken, Kosova Sosyal Refah Bakanı Andin Hoti, istenmeyen kişi ilan edilen Paunovic'i "ideolojik babası Miloseviç'in fikirlerini savunmakla" suçladı.

Sırbistan'da hükümet ortağı Sosyalist Parti saflarından gelen Yerel Yönetim Bakanı Snezana Paunovic'in tartışmalı açıklamaları, Avrupa Birliği ve Kosova'dan yoğun eleştirilerle karşılandı. Paunovic, Belgrad merkezli Kurir gazetesine verdiği demeçte, 1999 yılında dönemin Sırp lideri Slobodan Milosevic'in "yerinde olsaydım Kosova'da etnik temizlik yapardım" dedi.

Fotoğraf: 'Bosna Kasabı' lakaplı Ratko Mladic Lahey'de yargılanıyor - Flickr

Ek görsel: Snezena Paunovic - Sırbistan Savunma Bakanlığı / Wikimedia Commons

Kendisi de Kosova doğumlu olan bakan, Arnavutları ortadan kaldırmak yerine "herkesin kendi anavatanına gideceği" bir yol izleyeceğini belirtti. Kosova'daki Sırp nüfusunun sürülmeye çalışıldığını iddia eden Sırp hükümetinin küçük ortağı konumundaki Sosyalist Parti, Miloseviç'in 1990'da kurduğu ve 2006'da Lahey'deki gözaltı merkezinde ölene kadar liderliğini yaptığı parti olarak biliniyor.

'ETNİK TEMİZLİĞİ HAKLI ÇIKARAN SÖYLEMLERE AVRUPA'DA YER YOK'

AB Sözcüsü Anitta Hipper, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu ifadeleri "kışkırtıcı" olarak nitelendirerek tüm tarafların liderlerini sorumlu davranmaya ve kışkırtıcı söylemlerden kaçınmaya çağırdı. Hipper, "Temel tutumumuz ve ilkemiz, etnik temizliği haklı çıkaran ve savunan söylemlere Avrupa'da yer olmadığı ve olmaması gerektiğidir" dedi.

Bu tür ifadelerin insan onuru, uzlaşı, hesap verebilirlik ve iyi komşuluk ilişkileri gibi değerlere aykırı olduğuna dikkat çeken Hipper, aynı zamanda bu söylemlerin, AB desteğiyle yürütülen ve birkaç yıl önce çıkmaza giren normalleşme diyaloğu kapsamında Sırbistan'ın üstlendiği taahhütlerle de bağdaşmadığını ifade etti.

'İDEOLOJİK BABANLA AYNI FİKİRLERİ SAVUNUYORSUN'

Kosova Sosyal Refah Bakanı Andin Hoti, Paunovic'i Miloseviç ile aynı çizgide olmakla suçlayarak, "İdeolojik babası Miloseviç'in fikirlerini savunuyor" ifadelerini kullandı. Hoti, bugün etnik temizlik çağrısı yapan herkesin yalnızca Kosova için değil, Sırbistan'ın Miloseviç'in soykırım ideolojisinden kurtulamadığının da kanıtı olduğunu dile getirdi.

Sırp insan hakları aktivisti ve eski Yugoslavya'daki çatışmalarda hak ihlallerini belgeleyen İnsani Hukuk Merkezi'nin kurucusu Natasa Kandic de X platformunda yaptığı paylaşımda, Paunovic'in sözlerinin Sırbistan'ı karanlık bir geçmişe geri döndürdüğünü belirtti. Kandic şunları kaydetti: "Sırp hükümet bakanı Snezana Paunovic etnik temizliği siyasi bir çözüm olarak sunarak Avrupa Birliği yolundaki bir Sırbistan adına değil, 1990'ların savaş ideolojisi adına konuşuyor."

İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLDİ

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Sırbistan Kamu ve Yerel Yönetim Bakanı Snezana Paunovic'in "etnik temizlik" söyleminde bulunduğu gerekçesiyle istenmeyen kişi ilan edilmesine ve Kosova'ya süresiz girişinin yasaklanmasına ilişkin kararı imzaladığını bildirdi.

SIRBİSTAN MUHALEFETİ: PAUNOVIC GÖREVDEN ALINMALI

Liberal çizgideki Sırp muhalefet partisi Özgür Yurttaşlar Hareketi ise Başbakan Duro Macut'a çağrıda bulunarak Paunovic'in görevden alınmasını istedi. Partiden yapılan açıklamada, yalnızca milliyeti nedeniyle insanların sürülmesini haklı gören bir kişinin Sırbistan Hükümeti'nde yer alamayacağı vurgulandı ve bu tür mesajların, tüm vatandaşların devlet kurumları önünde eşitliğini güvence altına alması gereken bir bakandan gelmesinin özellikle tehlikeli olduğu belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN