ABD’li bakan Blinken, Japon mevkidaşı Kamikawa’yla görüştü

ABD’li bakan Blinken, Japon mevkidaşı Kamikawa’yla görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Japon mevkidaşı Kamikawa Yoko ile başkent Washington'da görüşme yaptı. Yapılan açıklamada, iki ülke ittifakının ele alındığı belirtilirken, Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi'nde "istikrarın ve barışın sürdürülmesinin" öneminin de konuşulduğu kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko’nun görüşmesine ilişkin yazılı açıklamada, küresel barış, güvenlik ve refahı destekleme alanında iki ülkenin ittifakının önemi üzerine konuşulduğu ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’ın açıklamasında, tarafların, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Ukrayna'nın "egemenliği ve toprak bütünlüğü" konusunda desteklerinin yanı sıra Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi'nde "istikrarın ve barışın sürdürülmesinin" önemini de konuştuğu söylendi.

Blinken, Japonya'daki Noto Yarımadası ve açıklarında 1-5 Ocak tarihlerinde meydana gelen; büyüklükleri 5 ile 7 arasında değişen depremlerin yanı sıra Haneda Havalimanı'ndaki uçak kazasına ilişkin Kamikawa'ya taziye diledi.

‘ÇİN İLE KİLİT KONULARDA GÖRÜŞMEYE DEVAM’

Açıklamaya göre Blinken, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Uluslararası İrtibat Dairesi Başkanı Liu Ciançao ile yaptığı görüşmede ise işbirliği gerektiren ve görüş ayrılığı da içeren ikili, bölgesel ve küresel alandaki konuları ele aldı.

Taraflar, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Kasım 2023'teki görüşmesinde mutabık kalınan "kilit konularda kaydedilen gelişmeleri uygulamaya devam etmenin" önemini vurguladı. Blinken, Çin'de "ABD vatandaşlarının ülkeden çıkış yasağına tabi tutulması ve haksız yere gözaltına alınması" konularının çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi'nde "barışı ve istikrarı korumanın" önemini vurgulayan Blinken, Liu ile Rusya-Ukrayna Savaşı, Ortadoğu'daki gelişmeler, Kızıldeniz'deki durum ve Kuzey Kore konularında da görüşlerini karşılıklı paylaştı. Taraflar, iki ülke arasında iletişim kanallarını açık tutmanın önemini dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN