İngiltere ve Fransa arasında Manş Denizi üzerinden gerçekleşen düzensiz göçü engellemek amacıyla imzalanan iade anlaşması, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Anlaşma, düzensiz göçmenlerin iki ülke arasında karşılıklı olarak iade edilmesini öngörüyor.
Uluslararası Af Örgütü İngiltere Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Steve Valdez-Symonds, anlaşmaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere hükümetini ilkesiz ve gerçeklikten uzak bir politika izlemekle suçladı:
"İltica politikası söz konusu olduğunda, bu hükümet selefi kadar ilkesiz ve pratikten uzak olduğunu kanıtlıyor."
Valdez-Symonds, söz konusu iade anlaşmasının, savaştan ve zulümden kaçan insanların İngiltere'de sığınma ararken insan kaçakçılarına olan bağımlılığını daha da pekiştireceğini değerlendirdi. Af Örgütü yetkilisi, bu durumun insan hakları açısından da kabul edilemez olduğunu belirterek, "Mültecilere bir kez daha insan değil paket muamelesi yapılırken politika kılıfına büründürülmüş bir başka acımasız ve maliyetli başarısızlığın bedelini ödemek de halka kalıyor" ifadesini kullandı.
Valdez-Symonds, İngiltere'nin de diğer ülkeler gibi sığınma hakkı tanıma yükümlülüğü olduğunu vurguladı. Hükümetin bu sorumluluğu üstlenmek yerine "bir işe yaramayan uygulamaları birbirinin yerine koymaya" devam ettiğini söyleyen Valdez-Symonds, çözüm önerisini şu sözlerle dile getirdi:
"Bu tutum, insan kaçakçıları ve onların istismar ettiği kaosla aynı çizgide yer almak anlamına geliyor. Amaç, gerçekten tehlikeli yolculukları ve organize suç çetelerinin kazançlarını azaltmaksa yanıt çok açık: Ülkeler arasında güvenli ve erişilebilir yollar gerekli, insan hayatı üzerinden ticaret yapılan sefil anlaşmalar değil."
İNGİLTERE İLE FRANSA ARASINDAKİ ANLAŞMA
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçtiğimiz ay Londra'ya yaptığı ziyarette İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile üzerinde mutabık kaldığı düzensiz göçmenlerin iadesini öngören anlaşma yürürlüğe girdi. Anlaşma, Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye yasa dışı yollarla ulaşan göçmenlerin Fransa'ya geri gönderilmesini, buna karşılık İngiltere'nin de gönderdiği kadar düzensiz göçmeni gerekli koşulları sağlaması halinde ülkeye kabul etmesini öngörüyor. Anlaşma, Fransa aleyhine olduğu gerekçesiyle bazı Fransız siyasetçilerin de tepkisini çekmişti.
