Karşılaştırma platformu Verivox tarafından yayımlanan güncel analiz, Almanya’da elektrik fiyatlarında dikkat çekici bir yükselişe işaret etti. Analize göre, ABD/İsrail-İran Savaşı’nın başlamasının ardından ülkede yeni müşterilere sunulan elektrik tarifeleri yaklaşık yüzde 16 oranında arttı.
Bu artışın, federal hükümetin milyarlarca avroluk sübvansiyon desteğiyle sağlanan düşüş eğilimini tersine çevirdiği ve fiyatların yeniden yükseliş trendine girdiği belirtildi.
Verivox verileri, güncel elektrik fiyatlarının sübvansiyon öncesi döneme, yani Ekim 2025 seviyelerine geri döndüğünü ortaya koydu.
Şubat ayında yıllık 4 bin kilovatsaat elektrik tüketen üç kişilik bir hanenin, 12 ay fiyat garantili en uygun tarifede ödediği ortalama birim bedel 24,2 sent (avro) seviyesindeyken, bu rakamın güncel olarak 28 sente yükseldiği kaydedildi. Bu durumun tüketici maliyetlerinde yüzde 15,7 oranında net artış anlamına geldiği ifade edildi.
Analizde, elektrik fiyatlarındaki yükselişin başlıca nedeninin mart ayı başından itibaren artan doğal gaz fiyatları olduğu vurgulandı.
Almanya’da elektrik üretiminin yalnızca yüzde 17’si doğal gazdan sağlanmasına rağmen, Avrupa elektrik piyasasında uygulanan “Merit Order” (Liyakat Sırası) sistemi nedeniyle gaz santrallerinin fiyat oluşumunda belirleyici rol oynadığı belirtildi.
Bu durumun, nisan vadeli elektrik kontratlarının yüzde 20’den fazla değer kazanmasına yol açtığı aktarıldı.
“MEVCUT MÜŞTERİLER İÇİN DE ZAM KAPIDA”
Verivox Enerji Uzmanı Thorsten Storck, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Fiyat artışları, kısa vadeli hesaplamalarla oluşturulan yeni müşteri tekliflerine anında yansıyor. Mevcut sözleşmesi devam eden aboneler henüz bu dalgadan etkilenmese de küresel enerji fiyatlarının bu seviyelerde seyretmesi halinde tüm tüketiciler için fiyat artışı kaçınılmaz hale gelecektir." ifadelerini kullandı.
Storck, ABD/İsrail-İran Savaşı’nın sürmesinin daha yüksek fiyat senaryolarını gündeme getirebileceğini belirterek, "Birçok sağlayıcı 12 ay öncesine kadar sözleşme imkanı sunuyor. Mevcut fiyatlar halen görece düşükken uygun bir tarifeye geçmek, tüketicileri gelecekteki zamlardan koruyacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
