Almanya'da endişe verici yükseliş: AfD ikinci parti oldu

Almanya'da endişe verici yükseliş: AfD ikinci parti oldu

Almanya'da Maassen skandalı aşırı sağ parti AfD’nin işine yaradı. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, AfD iktidardaki CDU/CSU'dan sonra ikinci parti oldu. SPD ise üçüncülüğe düştü.

KARAR/ALMANYA

Almanya’da Anayasayı Koruma Teşkilatı eski Başkanı Hans-Georg Maassen’nin aşırı sağı küçümseyen açıklamaları nedeniyle görevinden alınması, popülist sağ partilerin oy hanesine artı puan olarak geçti. Almanya’da düzenli olarak yapılan 'Bu pazar seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz?' anketinde iktirdadaki CDU/CUS-SPD partileri toplam yüzde 45 oy alırken, aşırı sağcı AfD yüzde 18 oy alarak ikinci parti konumuna yükseldi.

ARD televizyonu tarafından Dimap isimli kuruma yaptırılan araştırmada Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU yüzde 28 oranında tercih edilerek, 1997 yılından beri en kötü dereceyi elde etmiş oldu. Hükümet ortağı SPD ise AfD’nin gerisinde kalarak yüzde 17 oranında oy aldı. Hükümet ortaklarının yüzde 45’li oy oranı bugün bir hükümet kurmaya yeterli rakama ulaşamıyor. Ankette Yeşiller yüzde 15, Sol Parti yüzde 10 ve FDP yüzde 9 oy aldı.

Siyasi liderlerin de şahıs olarak değerlendirildiği ankete katılanların yalnız yüzde 28’i Horst Seehofer’in uygun bir İçişleri Bakanı olduğu görüşünde. Yüzde 59’u ise Seehofer’i İçişleri bakanı olarak görmek istemiyor. Birlik Partileri seçmenleri arasında Seehofer’in iyi bir içişleri bakanı olduğunu düşünenler de yüzde 31 oranında. Sol Parti, Yeşiller ve FDP, AfD’nin oylarının bu denli artmasının sebebi olarak koalisyon krizini görüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN