Associated Press’in (AP) haberine göre, Pakistan ve Afganistan temsilcileri, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin idari merkezi Urumçi’de bir araya geldi. Yetkililer, iki ülkenin yaklaşık bir aydan uzun süredir süren çatışmaları sona erdirmeyi amaçladığını belirtti.
Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, Pakistan ve Afganistan’ın kalıcı ateşkes için müzakerelerde bulunduğunu ifade etti. Ancak Çinli yetkililer konuyla ilgili resmi açıklama yapmadı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı da AP’nin sorularına yanıt vermedi.
PAKİSTAN VE ÇİN TEMASLARI
İki Pakistanlı yetkili, CNN’e yaptıkları açıklamada, Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar’ın Çin ziyaretinde Pekin’in ateşkese garantör olarak görev alma olasılığını görüştüğünü söyledi. Ayrıca, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’nin bölgesel durumu değerlendirmek üzere İslamabad’daki Çin Büyükelçiliğinde toplantılar düzenlediği aktarıldı.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, yapılan görüşmelerin çok “hassas ve incelikli” olduğunu belirterek soruları yanıtlamayı reddetti. Çin Dışişleri Bakanlığı ise CNN’in konuya ilişkin değerlendirme talebine yanıt vermedi.
AFGANİSTAN HEYETİ VE TEMSİLCİLERİ
Kabil merkezli Tolo News’e konuşan kaynaklar, Afganistan’dan 5 kişilik bir heyetin Pakistan ile müzakereler yapmak üzere Çin’e hareket ettiğini bildirdi. Heyette Afganistan Dışişleri, İçişleri ve Savunma Bakanlığı ile İstihbarat Genel Müdürlüğü temsilcilerinin bulunduğu kaydedildi.
PAKİSTAN-AFGANİSTAN ÇATIŞMASININ GEÇMİŞİ
Pakistan, 22 Şubat’ta, ülkede Pakistan Talibanı (TTP) tarafından düzenlendiğini açıkladığı bombalı saldırılara karşılık, Afganistan sınırındaki bazı noktaları hedef almıştı. Afganistan yönetimi ise 26 Şubat’ta İslamabad’daki askeri tesislere saldırılar düzenledi.
Bu saldırılar sonrası Pakistan, Kabil ve sınır bölgesinde bazı hedefleri vurdu. Taraflar, Ekim 2025’te benzer bir gerilim yaşamış ve Kasım 2025’te İstanbul’da ateşkesin detaylarını görüşmek için bir araya gelmişti, ancak müzakereler sonuçsuz kalmış ve askıya alınmıştı.
Pakistan, TTP’nin Afganistan’da mevzilendiğini ve saldırıları buradan organize ettiğini iddia ederken, Afganistan yönetimi bu iddiaları reddediyor.
