Fransa'nın Strazburg kentindeki Avrupa Konseyi'nde bir araya gelen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Berset ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, konseyin çatısı altında Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırı suçlarını yargılayacak özel bir mahkemenin kurulmasına ilişkin anlaşmayı imzaladı.
İmzaların ardından konuşan Berset, Konseyin 30 yıldır Ukrayna'nın yuvası olduğunu belirterek, "Ukrayna'ya, adalete, cezasızlıkla mücadeleye, düzen ve hukukun üstünlüğü sağlanmasına yönelik desteğimiz konusunda belirleyici bir zamandan geçiyoruz" dedi.
’11 YILDIR RUS SALDIRISI VAR’
Zelenski ile birlikte Ukrayna ve Avrupa Konseyi arasında bir anlaşma imzaladıklarını aktaran Berset, "Bu imza, Ukrayna'ya karşı saldırı suçuyla ilgili özel mahkemenin kurulması için belirleyici bir adım" ifadesini kullandı.
Berset, daha fazla ülkenin bu mahkemeye dahil olması ve desteklemesini sağlayacak bir başka anlaşmaya varılması için müzakerelere başlatacaklarını duyurarak, "11 yıldır Ukrayna, Rus saldırısına maruz kalıyor" dedi.
Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili tüm kurumlarının üstlenmesi gereken roller olduğuna işaret eden Berset, Avrupa Konseyi'nin rolünün adaletin sağlanmasından geçtiğini ifade etti. Berset, Avrupa Konseyi olarak ilk günden bu yana Ukrayna'nın yanında olduklarını ve bu ülkenin konseye güvenebileceğini belirtti.
‘TÜM SUÇLULAR BUNU BİLSİN’
Zelenski ise anlaşmayla ilgili, "Bu açıkçası önemli bir adım. Bugün, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı işlediği saldırganlık suçu için bir mahkeme kurma sürecini başlatıyoruz" ifadesini kullandı. Tüm suçluların adaletin sağlanacağını bilmesi gerektiğini söyleyen Zelenski, "Bugün ciddi bir hukuki çalışma başlatmak üzereyiz. Hala çok fazla çalışmanın tamamlanması gerekiyor" dedi.
Zelenski, adaletin sağlanmasının zaman aldığını kaydederek, "Bu mahkeme, saldırı suçuyla ilgili adaletin sağlanması için gerçekten bir fırsat tanıyor. Kurumlarımızın hatta uluslararası kurumlarımızın bunu sağlamak için imkanları yok” yorumunu yaptı.
