Avrupa'da kovid günlerine dönüş çağrısı: Evden çalışmaya geçin

Avrupa'da kovid günlerine dönüş çağrısı: Evden çalışmaya geçin

Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki sert yükselişin ardından Avrupa Birliği, enerji tasarrufu için olağanüstü önlemleri tartışmaya başladı. Brüksel’den gelen mesaj net oldu: Evden çalışma artırılmalı, otoyollarda hız düşürülmeli, uçak ve özel araç kullanımı mümkün olduğunca azaltılmalı.

Orta Doğu'da bir aydır devam eden savaşın küresel petrol ve doğalgaz fiyatlarını yüzde 70 oranında artırması, Avrupa Birliği'ni (AB) alarma geçirdi. Politico'nun haberine göre; durumu 1970'lerin petrol krizi ve Kovid-19 pandemisine benzeten AB Enerji Komiseri Dan Jorgensen, yaklaşan büyük enerji krizine karşı vatandaşları uyararak "Evden çalışın, otoyollarda hızınızı düşürün ve uçak seyahatlerini azaltın" çağrısında bulundu.

İran merkezli olarak Orta Doğu'da patlak veren ve Basra Körfezi'ndeki enerji arzını kilitleyen savaş, Avrupa'yı radikal önlemler almaya itiyor. Küresel petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) arzının beşte birinin savaş bölgesinde sıkışıp kalması ve fiyatların rekor seviyede artmasının ardından Brüksel'den "Kovid-19 günlerini" anımsatan tarihi bir uyarı geldi.

AB'ye üye 27 ülkenin enerji bakanlarının Brüksel'de kriz gündemiyle gerçekleştirdiği olağanüstü salı toplantısının ardından, Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı acil durum eylem planının şifreleri ortaya çıktı.

"YARIN BARIŞ OLSA BİLE NORMALE DÖNMEYECEĞİZ"

AB Enerji Sorumlusu (Komiseri) Dan Jorgensen, yaptığı açıklamalarda durumun vahametine dikkat çekerek, Avrupa'nın sonu görünmeyen "çok ciddi bir durumla" karşı karşıya olduğunu belirtti.

Yaşanan süreci Kovid-19 pandemisinin ilk günlerine benzeten Jorgensen, "Yarın barış sağlansa bile, öngörülebilir gelecekte normale dönmeyeceğiz. Petrol, özellikle dizel ve jet yakıtı tasarrufu için ne kadar çok şey yaparsak, o kadar iyi durumda oluruz" ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI'NDAN 'GÜNLÜK HAYAT' TAVSİYELERİ

Brüksel yönetimi, yaklaşan ve ekonomik sonuçları itibarıyla 1970'lerdeki "Büyük Petrol Şoku"nu aşabileceği belirtilen bu kriz dalgasına karşı, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) hazırladığı acil durum tasarruf önlemlerini üye ülkelere tavsiye etmeye başladı.

Vatandaşların günlük yaşam alışkanlıklarını doğrudan etkileyecek o tavsiyeler şunlar:

Mümkün olan tüm sektörlerde yeniden evden çalışma (uzaktan çalışma) modeline geçilmesi.

Yakıt tasarrufu için otoyol hız sınırlarının saatte 10 kilometre düşürülmesi.

Zorunlu olmadıkça uçak (jet yakıtı) ve özel araç kullanımının bırakılması.

Toplu taşımanın teşvik edilmesi ve aynı yöne gidenlerin araç paylaşımı (carpooling) yapması.

Verimli (eko) sürüş tekniklerinin benimsenmesi.

UZUN VADELİ PLAN: YENİLENEBİLİR ENERJİ VE NÜKLEER

Enerji bakanları arasında yapılan toplantıda henüz somut ve bağlayıcı bir karar çıkmasa da Komisyon'un yakın zamanda AB düzeyinde kapsamlı bir önlem paketi açıklayacağı belirtiliyor. Kulislerden sızan bilgilere göre masadaki diğer konular arasında; zor durumdaki sektörler için devlet yardımları, biyoyakıt kullanımının artırılması ve enerji güvenliği için nükleer enerjiye ağırlık verilmesi yer alıyor.

Kısa vadeli tasarruf çağrılarının yanı sıra uzun vadeli hedeflere de değinen Jorgensen, AB'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına acilen yönelmesi gerektiğini vurgulayarak, "Artık gidişatı tersine çevirip gerçekten enerji bağımsızlığına kavuşmamızın zamanı geldi" çıkışında bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN