Avustralya Sydney'de bulut tsunamisi - video

Avustralya Sydney'de bulut tsunamisi - video

Avustralya'nın başkenti Sydney'de bulut tusunamisi şehrin üzerine çöktü. O anlar kameralara yansırken, olayın ardından ülkede fırtına uyarısı yapıldı.

Avustralya'nın başkeni Sydney'de bulut tsunamisi bilimsel adıyla “Kelvin-Helmholtz dalgaları” şehrin üzerine kabus gibi çöktü. Derin Darbe adlı filmdeki tsunami dalgalarını hatırlatan doğa olayı kameralar tarafından saniye saniye kaydedildi. 

Avustralya bulut tsunamisi:

Uzmanlar gökyüzünde veya okyanus üzerinde rastlanan bu türbülansın, az yoğun hava tabakalarının kendilerinden daha yoğun hava tabakaları üzerindeki hızlı hareketinden kaynaklandığını söylüyor. New York Atmosferik Araştırmalar Merkezi’nden uzman Chris Walcek, denizdeki dalgaların da rüzgar ve su arasındaki hız farkından doğduğunu söyledi. Walcek, Kelvin-Helmholtz dalgalarının, gökyüzünde hızla hareket eden havanın, altındaki yoğun bulut kütlesini çekerek ilerlemesi sonucu ortaya çıktığını belirtti. 

15-11/06/bulut-tsunamisi-1446827184.png

Kelvin-Helmholz Dalgası yada bulut tsunamisi nedir?

Kumsalda patlayan okyanus dalgalarını andıran bu bulut formasyonuna Kelvin-Helmholz Dalgası adı veriliyor. Bu tip yapılar, farklı yoğunluktaki ve farklı hızlarda hareket eden iki gaz ya da sıvı katmanı birbiriyle geçiştiğinde ortaya çıkıyor. Katmanlar geçişirken bir Kelvin-Helmholz kararsızlığı ortaya çıkıyor ve bir katman diğerinden daha hızlı gitmekte olduğu için kesişme noktalarında "kırpılma" adı verilen bir süreç yaşanıyor. Kırpılma, dalgaların tepe noktalarının dip noktalardan daha hızlı olması dolayısıyla tepelerin yatay şekilde ilerlemesine ve dalganın bütününün kendi üzerine yığılır gibi bir görüntü vermesine sebep oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN