Axios: Trump İran ile haftalarca sürecek büyük bir savaşa hazırlanıyor

Axios: Trump İran ile haftalarca sürecek büyük bir savaşa hazırlanıyor

ABD merkezli haber sitesi Axios’ta yayımlanan habere göre, Trump yönetimi İran ile kamuoyunun tahmin ettiğinden çok daha yakın bir savaş ihtimaliyle karşı karşıya. Kaynaklar, olası bir harekâtın geçtiğimiz ay Venezuela’da gerçekleştirilen nokta atışı operasyonlardan çok daha kapsamlı ve haftalarca sürecek bir savaşa dönüşeceğini belirtiyor.

ABD ile İran arasındaki gerilim, diplomatik kanalların tıkanma noktasına gelmesi ve bölgedeki askeri yığınağın artmasıyla yeni bir boyuta taşındı. Axios'a konuşan yetkililer, Kongre ve Amerikan kamuoyunun dikkatinin başka yönlere çevrildiği bir dönemde, son on yılın en önemli askeri müdahalesinin hazırlıklarının yapıldığını aktardı.

Haberde görüşlerine yer verilen kaynaklar, olası bir askeri müdahalenin ABD ve İsrail’in ortak yürüteceği bir kampanya olacağını öne sürdü. Bu operasyonun, geçtiğimiz Haziran ayında İran’ın yeraltı nükleer tesislerini hedef alan ve ABD’nin sonradan dahil olduğu 12 günlük "Gece Yarısı Çekici Operasyonu"ndan (Operation Midnight Hammer) çok daha geniş kapsamlı olacağı ifade edildi. İsrail hükümetinin, İran’daki rejimi değiştirmeyi de içeren "maksimalist" bir senaryoya hazırlandığı ve savaşın günler içinde başlayabileceği belirtilirken, bazı ABD'li kaynaklar Washington'ın biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu savundu.

BÖLGEYE ASKERİ YIĞINAK VE SAVAŞ UÇAKLARI

Trump yönetiminin diplomatik görüşmelerle eş zamanlı olarak bölgeye büyük bir askeri güç kaydırdığı bildirildi. Mevcut durumda Trump'ın "armadasının" iki uçak gemisi, bir düzine savaş gemisi, yüzlerce savaş uçağı ve çok sayıda hava savunma sistemini içerdiği kaydedildi.

Haberde yer alan ayrıntılara göre:

Son 24 saat içinde bölgeye F-35, F-22 ve F-16’lardan oluşan 50 savaş uçağı daha gönderildi.

150'den fazla askeri kargo uçağı, Orta Doğu'ya mühimmat ve silah sistemi taşıdı.

Trump’ın danışmanlarının bu yığınağı bir "blöf" olarak görmediği ve müzakerelerin başarısız olması durumunda Başkan'ın harekete geçmeye kararlı olduğu vurgulandı.

SÜRE DARALIYOR

Trump'ın danışmanları Jared Kushner ve Steve Witkoff’un, Salı günü Cenevre’de İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile üç saatlik bir görüşme gerçekleştirdiği, ancak taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının sürdüğü belirtildi.

Konuya ilişkin Fox News'e konuşan ABD Başkan Yardımcısı Vance, görüşmelerin bazı açılardan iyi geçtiğini ancak İran'ın Başkan Trump'ın belirlediği kırmızı çizgileri kabul etmeye yanaşmadığını ifade etti. Vance, Trump'ın bir anlaşma istediğini ancak diplomasinin "doğal sonuna" ulaştığı sonucuna varabileceğini dile getirdi. ABD'li yetkililer, İran'ın iki hafta içinde detaylı bir teklif sunması gerektiğini belirtti.

TRUMP'IN DANIŞMANI: YÜZDE 90 SAVAŞ ÇIKACAK

Habere göre, Trump'a yakın bir danışman, Başkan'ın sabrının tükenmek üzere olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Patron bıkmış durumda. Çevresindeki bazı kişiler onu İran'la savaşa girmemesi konusunda uyarıyor ancak önümüzdeki birkaç hafta içinde kinetik bir harekat görme ihtimalimizin yüzde 90 olduğunu düşünüyorum."

Analizde, diplomatik bir atılım için ufukta herhangi bir kanıt görünmediği, aksine savaşın yakın olduğuna dair işaretlerin giderek arttığı sonucuna varıldı.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN