BMMYK Sözcüsü Babar Baloch, Lübnan'da ABD ile İran arasında sağlanan mutabakatın ardından yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Lübnanlı yetkililerin güvenlik durumunu değerlendirmeyi sürdürdüğünü belirten Baloch, geri dönüş bölgelerinin henüz resmi olarak güvenli ilan edilmediğini vurguladı.
Baloch, "Yerinden edilmiş aileler temkinli bir şekilde geri dönmeye başlıyor. Mutabakatın duyurulmasından bu yana bazı ailelerin Lübnan'ın güneyindeki kasaba ve köylerine geri dönmeye başladığını gördük. Birçoğu için tamamen güvenli olduğunu hissettikleri için değil, sadece yerinden edilmeye daha fazla dayanamadıkları için ve eve duydukları özlem çok güçlü olduğu için dönüyor." ifadelerini kullandı.
"İSRAİL SALDIRILARI DEVAM EDİYOR"
Yerinden edilenlerin önemli bölümünün belirsizlik içinde yaşamaya devam ettiğini kaydeden Baloch, birçok kişinin evlerinin durumundan dahi haberdar olmadığını söyledi.
Baloch, "İsrail saldırıları devam ediyor, yaygın yıkımla birleşiyor ve bununla birlikte derin bir güvensizlik ve istikrarsızlık duygusu, geri dönme kararını inanılmaz derecede zorlaştırıyor." ifadelerine yer verdi.
İnsanların karşı karşıya oldukları risklerin farkında olduğunu belirten Baloch, çok sayıda kişinin evlerinin ayakta kalıp kalmadığını bile bilmeden karar vermek zorunda kaldığını dile getirdi.
GÜNEY LÜBNAN'IN BAZI BÖLGELERİ HALEN İSRAİL KONTROLÜNDE
BMMYK Sözcüsü, güney Lübnan'daki bazı bölgelerin halen İsrail askerlerinin kontrolü altında bulunduğunu belirterek, güvenli ve sürdürülebilir geri dönüş için gerekli şartların henüz oluşmadığını söyledi.
Baloch, "Çatışmalar dursa dahi insanların hasarı değerlendirmek, kendilerini güvende hissetmek ve ne zaman ve nasıl geri dönebileceklerine kendileri karar vermek için zamana ihtiyaçları olacak. Birçok aile için eve dönmek henüz mümkün bir seçenek değil." değerlendirmesinde bulundu.
YERİNDEN EDİLENLERİN SAYISI 1 MİLYONU AŞIYOR
Lübnan içinde yerinden edilen nüfusun yaklaşık 1 milyon 50 bin kişi olduğunu belirten Baloch, şu ana kadar gerçekleşen geri dönüşlere ilişkin ellerinde resmi bir veri bulunmadığını ifade etti.
ABD-İRAN MUTABAKATI SONRASI YENİ SÜREÇ
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 15 Haziran'da ABD ile İran'ın yürütülen müzakereler sonucunda Lübnan dahil tüm cephelerde çatışmaların sona erdirilmesi konusunda mutabakata vardığını açıklamıştı.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi de anlaşmayı doğrulayarak mutabakat zaptının 19 Haziran'da İsviçre'de imzalanacağını duyurmuştu.
ABD Başkanı Donald Trump ise İran ile yapılan barış anlaşmasının tamamlandığını, Hürmüz Boğazı'nın açılacağını ve ABD'nin uyguladığı deniz ablukasının kaldırılacağını açıklamıştı.
Mutabakatın Lübnan'ı da kapsadığının duyurulması İsrail'de tartışmalara neden olmuş, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yisrael Katz, Lübnan'ın güneyinde kontrol altında tuttukları bölgelerden çekilmeyeceklerini açıklamıştı.
