Bu nasıl iyi hal

Bu nasıl iyi hal

Hrant Dink’i katleden Ogün Samast’ın 16 yıl sonra ‘iyi hal’den serbest bırakılması kamuoyu vicdanında infiale yol açtı. Samast hakkında cinayetten tam 14 yıl sonra örgüt soruşturması başlatılması ve buna rağmen tahliye edilmesi adalet hissini yaralarken ‘Tuz koktu’ eleştirileri yöneltildi. Tetikçinin cezaevinde bıçaklı saldırıya karışmış olması da ‘Bu nasıl bir iyi hal’ tepkilerini doğurdu.

Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 2007’de silahlı saldırıyla öldüren Ogün Samast’a verilen müebbet hapis cezası o dönemde 17 yaşında olması nedeniyle 21 yıla indirildi. ‘Koşullu salıverilme’ hakkına kavuşan tetikçinin bıçaklı saldırıya karıştığı iddiasıyla 5 yıl daha ceza alması nedeniyle tahliyesi uzadı. 16 yıl cezaevinde kalan Samast, 1 yıllık ‘izleme’ süresi sonrası ‘iyi hali olduğu’ gerekçesiyle tahliye edildi.

‘İNFAZ YASALARI GİZLİ AFFA DÖNÜŞTÜ’

Cezaevleri Genel Müdürlüğü, Samast’ın 2022’de elde ettiği denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmadığını kaydetti. Ancak Dink Ailesi’nin avukatı “Sonradan çıkan infaz yasalarıyla yani gizli afla çıktı” iddiasını ileri sürdü. ‘Örgüt’ kapsamına alınmamasının tahliyenin önünü açtığı belirtilirken hakkında 2021’de başlatılan ‘örgüt adına suç’ soruşturmasının sonuçlanmadığı hatırlatıldı. Her kesimden ‘Adalet hissi yok edildi’ yorumu yapıldı.

LİDERLERDEN SAMAST’A TAHLİYE TEPKİSİ

CANİCE CİNAYET İŞLEYENİN NASIL BİR İYİ HALİ OLABİLİR

Özgür Özel: Bu kadar canice bir cinayet işleyenin ne iyi hali olabilir. Samast’la bayrak önünde fotoğraf çektirenler, azmettirenler günü geldiğinde onu delikten çıkarmayı bildi. Bu ülkede adaletin ‘a’sından bahseden vicdansızdır.

KAMU VİCDANI KABUL ETMİYOR

Babacan: İnfaz düzenlemesi Meclis’te konuşulmadan 12 Temmuz’da torbaya konulup geçirildi. Sonra o madde çalışıyor ve hâlâ karanlık yönleri olan bir cinayetin suçlusu tahliye ediliyor. Bu karar kamu vicdanında yerini bulmadı.

1711krt01a-tum.jpg

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de gazete binasının önünde silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast, şubat ayında nakledildiği Bolu F Tipi cezaevinden ‘koşullu salıverilme’ kapsamında akşam saatlerinde tahliye edildi. Cinayetin ardından kaçtığı Samsun’da yakalanan Samast ile cinayetin azmettiricileri Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 12’si tutuklu 18 sanık hakkında, 20 Nisan 2007’de dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Birleşen dosyalarla sanık sayısının 20’ye çıktığı davada, tahliye kararları sonrası 3 tutuklu kaldı. 25 Ekim 2010’daki duruşmada, yaşı 18’den küçük olan Samast hakkındaki dosya ayrılarak İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Bu mahkeme, 25 Temmuz 2011’de Ogün Samast’ı 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Karar, Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onandı. Cinayetin faili Samast, Şubat 2023’te Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne getirildi. Burada yaklaşık 10 ay cezasını çeken Samast, Şubat ayında geldiği Bolu’da iyi hali göz önünde bulundurularak önceki gün akşam saatlerinde şartlı tahliye edildi.

DENETİMLİ SERBESTLİKTEN FAYDALANDIRILMADI

Samast’ın tahliyesi sonrası tepkiler yağarken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yerine Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Açıklamada “Ogün Samast hakkında İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, yaşının küçük olması nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 31. maddesi uyarınca 18 yıl olan hapis cezasının alt haddinden uzaklaşılarak 21 yıl 6 ay olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte failin yasak silah taşımaktan aldığı 1 yıl 4 ay hapis cezasının içtiması ile 22 yıl 10 ay hapis cezası kesinleşmiştir. Hükümlünün cezası infaz edilmekteyken cezaevinde işlemiş olduğu suçlardan dolayı 2 yıl 36 ay 43 gün hapis cezası daha almış olması nedeniyle neticeten 24 yıl 46 ay 43 gün hapis cezasının infazı tutukluluk tarihi olan 24 Ocak 2007’den itibaren başlamıştır. Hükümlünün denetimli serbestlik hakkı 19 Şubat 2022 tarihinde doğmuş olmasına rağmen denetimli serbestlikten yararlandırılmamıştır. Adı geçen hükümlü hakkında 19 Ocak 2023 ve 13 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılan değerlendirmelerde koşullu salıverilmesine uygun olmadığına karar verilmiş, şartlı tahliyesi 15 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir.”

HAYAL İLE TUNCEL BIRAKILMAYACAK

Öte yandan Dink’in 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesinin ardından yapılan yargılamalar sonucunda Yasin Hayal ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 14 yıl 22 ay 75 gün hapis cezası aldı. Hayal’in koşullu salıverilme tarihi 25 Temmuz 2047. Yine aynı suçtan diğer hükümlü Erhan Tuncel ise toplam 96 yıl hapis cezasına çartptırıldı. Tuncel’in de oşullu salıverilme tarihi 26 Temmuz 2040. Hayal ve Tuncel’in cezalarının infazı devam ediyor.

ADALET YOK, VİCDAN YOK

Hrant’ın Arkadaşları, Samast’ın tahliyesine tepki gösterdi: “Hrant Dink cinayeti halen aydınlatılmamış, sorumluları açığa çıkartılmamışken; birçok dostumuz, hak savunucuları, gazeteciler, siyasetçiler haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde tutuluyorken, Hrant Dink’in katili Ogün Samast tahliye edildi. Biliyorduk, dile getiriyorduk ama bu son gelişmeyle tescillendi: Adalet yok! Vicdan yok! Hakkaniyet yok.”

‘GİZLİ AF YASASINDAN YARARLANDIRILDI’

Toplam 16 yıl 10 ay cezaevinde bulunan Samast’ın bir yıl erken tahliye edilmesini Hrant Dink davasının avukatları değerlendirdi. Avukatlar Bahri Belen ve Havva Hülya Deveci, etkin soruşturma yürütülmemesi sonucunda bu noktaya gelindiğini anlattı. Artı Gerçek’ten Osman Çaklı’nın haberine göre Belen, etkin soruşturma yapılmamasıyla ilgili daha önce AİHM’in ihlal kararı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Yasin Hayal ve Ogün Samast ile ilgili ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ancak cinayetin işlendiği tarihte Ogün Samast 18 yaşından küçük olduğu için cezası indirildi. Aslında daha erken tahliye olacaktı. Samast, cezaevinde müdürle ve başkalarıyla kavgaları olduğu için hem infazı yandı hem de işlediği suçların cezası oldu. Daha sonra yeni çıkarılan infaz yasalarından yararlandı. Müddetnamesini bilmiyorum ama büyük bir olasılık ile son çıkarılan ‘gizli af yasasından’ yararlandırıldı.”

Samast’ın cezaevinde işlediği suç nedeniyle cezası olduğunu, cezası olmasaydı daha erken çıkabileceğini sözlerine ekleyen Deveci, “İnfazını yaktığı halde bir yıl neden erken bırakılıyor? Oradan ne ceza almıştı bilmiyoruz. Zaten geç açılan bir örgüt davası vardı. Ortada bir cezasızlık vardı. Ogün Samast hukuk tekniği açısından zaten tahliye olacaktı. Ancak gerçek adalet olmadığı ve etkili soruşturma yürütülmediği için iş buraya geldi. Hukuk tekniği açısından şu an yapacak bir şey yok. Karar vicdanları rahatlatmadı” diye konuştu.

‘YARGI KRİZİ’ ÇIKARANLAR, KATİLLERİ SERBEST BIRAKIYOR

CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Milletin oyuyla seçilmiş milletvekilini, yasaya aykırı bir biçimde cezaevinde tutmak için ‘yargı krizi’ çıkaranlar, katilleri serbest bırakıyor. Kardeşliğimize kurşun sıkanlar, kadınlara, çocuklara kasteden ‘iyi halliler’ dışarıda; gazeteciler, siyasetçiler içeride. ‘Aslanım benim, aferin Erdoğan.’” HEDEP Grup Başkanvekili Beştaş ise “Ogün Samast’a gülerek bayrak önünde poz verdirenler, işlerini tamamladılar” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN