CNN: İsrail ve ABD, İran’a yönelik olası saldırı hazırlığında

CNN: İsrail ve ABD, İran’a yönelik olası saldırı hazırlığında

Amerikan basınında yer alan bir haberde, İsrail ve ABD’nin İran üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla olası bir askeri operasyon seçeneğini değerlendirdiği iddia edildi. Haberde, Hürmüz Boğazı’nda artan gerilim ve ABD’nin bölgede başlattığı “Özgürlük Projesi”ne de dikkat çekildi.

Amerikan CNN kanalında yer alan haberde, İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik olası bir saldırı hazırlığında olduğu öne sürüldü. Haberde, Washington ile Tahran arasında Hürmüz Boğazı’nda gerilimin arttığı bir dönemde, askeri baskının artırılmasının gündemde olduğu belirtildi.

CNN’e konuşan İsrailli bir kaynak, İran’da enerji altyapısı ile üst düzey yetkililerin hedef alınabileceğini ifade etti.

Kaynak, planlanan olası operasyonun amacına ilişkin şu ifadeyi kullandı:

"Amaç, müzakerelerde İran'ı daha fazla taviz vermeye zorlamayı hedefleyen kısa süreli bir askeri harekat gerçekleştirmek."

NİHAİ KARARIN TRUMP’A BAĞLI OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ

Haberde konuşan aynı kaynak, söz konusu planın büyük ölçüde geçen ay sağlanan ateşkesten önce hazırlandığını ileri sürdü.

Saldırının hayata geçirilip geçirilmeyeceğinin ise ABD Başkanı Donald Trump’ın vereceği nihai karara bağlı olduğu iddia edildi.

ABD’NİN “ÖZGÜRLÜK PROJESİ”

ABD Başkanı Donald Trump, 4 Mayıs itibarıyla Hürmüz Boğazı’nda mahsur kalan ve Orta Doğu’daki krizle bağlantısı bulunmayan tarafsız ülkelere ait gemilere geçiş desteği sağlanacağını açıklamıştı.

Trump, bu girişime “Özgürlük Projesi” adını verdi.

ABD Başkanı, operasyonun kapsamına ilişkin herhangi bir ülke adı vermeden, söz konusu gemilerin “Orta Doğu'da yaşananlarla hiçbir şekilde ilgisi olmayan dünyanın çeşitli bölgelerinden ülkeler”e ait olduğunu söylemişti.

Trump ayrıca operasyonun daha çok insani amaçlarla yürütüleceğini ifade etmişti.

CENTCOM’DAN ASKERİ DESTEK AÇIKLAMASI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), “Özgürlük Projesi” kapsamında bölgeye askeri destek sağlanacağını duyurdu.

Açıklamaya göre operasyona:

  • 15 bin askeri personel
  • 100’den fazla kara ve deniz aracı
  • güdümlü füze destroyerleri

destek verecek.

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA GERİLİM SÜRÜYOR

Bölgede tansiyonu artıran gelişmeler arasında İran ile ABD arasında yaşandığı belirtilen son olay da yer aldı.

İran basınında yer alan haberlerde, İran ordusunun Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye çalışan ve Cask Adası yakınlarında deniz trafiğini tehlikeye attığı öne sürülen ABD donanmasına ait bir gemiyi hedef aldığı bildirildi.

İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, ABD’ye ait geminin radarını kapatarak boğaza yaklaşmaya çalıştığını, radarını açmasının ardından tespit edildiğini aktardı.

Haberde, İran tarafından gemiye ateşkesi ihlal ettiği yönünde uyarı mesajları gönderildiği, uyarılara rağmen geri çekilmeyince geminin çevresine uyarı amaçlı seyir füzesi, insansız hava aracı ve roket atıldığı ifade edildi.

ABD İDDİALARI REDDETTİ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise İran’ın ABD savaş gemisine 2 füzeyle saldırdığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN