Cüretinin sınırı yok

Cüretinin sınırı yok

Uluslararası hukuk kurallarını çiğnemeyi alışkanlık haline getiren, Gazze ve Lübnan'da ateşkesi tanımayan İsrail'in Irak'ta yönetimden habersiz 'gizli bir askeri üs' kurduğu iddia edildi. Bir çobanın tesadüfen fark ettiği skandal sonrası çıkan çatışmada bir Irak askeri öldü. Irak, ABD'yi suçlarken İsrail üssü boşaltmak zorunda kaldı.

The Wall Street Journal'da yer alan iddia, soykırımcı İsrail'in egemen bir ülkenin topraklarında nasıl cüretkarca hareket ettiğini ortaya koydu. Habere göre İsrail, İran’a yönelik hava operasyonlarını desteklemek için savaş başlamadan kısa süre önce Irak’ın batısındaki çölde gizli bir askeri üs kurdu. ABD’nin bilgisi dahilinde inşa edildiği öne sürülen üssün İsrail özel kuvvetlerince kullanıldığı belirtildi. Üste ayrıca İran semalarında görev yapan İsrailli pilotların düşürülme ihtimaline karşı arama kurtarma ekiplerinin hazır tutulduğu iddia edildi.

IRAK GİZLİ ÜS İÇİN ABD'Yİ SUÇLADI

Stratejik üssün mart ayında bir çobanın “şüpheli helikopter hareketliliğini” fark edip Irak ordusuna haber vermesiyle deşifre olduğu belirtildi. Bölgeye ulaşan Irak ordusuna İsrail’in hava saldırılarıyla karşılık vermesi sonucu bir Irak askeri ölürken iki asker de yaralandı. Irak Ortak Operasyonlar Komutan Yardımcısı Muhammadawi, operasyonun 'koordinasyonsuz ve onaysız şekilde' gerçekleştirildiğini söyledi. İsrail, bu olaydan sonra üssü boşaltmak zorunda kaldı. Irak ABD'yi suçladı, ancak ABD saldırıya katılmadığını savundu.

1105krt01a-tum.jpg

İSRAİL’İN CÜRETKARLIĞI HİÇBİR SINIR TANIMIYOR

Gazze ve Lübnan’daki kanlı saldırıları süren İsrail’in, İran operasyonları için Irak’ta gizli askeri üs kurduğu iddiası bölgedeki gerilimi büyüttü. Batı Şeria’da arazileri gasp eden Tel Aviv, Irak gibi egemen bir ülkenin topraklarında üs kurarak ve ateşkes anlaşmalarını hiçe sayarak hukuk tanımaz tavırlarına yenilerini ekliyor.

Gazze’de aylardır süren yıkım, Lübnan’a yönelik saldırılar ve Batı Şeria’daki baskınlarla bölgedeki gerilimi tırmandıran İsrail, şimdi de Irak’taki gizli askeri üs iddiasıyla gündemde. Wall Street Journal’ın ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre İsrail, İran’a karşı yürüttüğü hava harekâtını desteklemek amacıyla Irak’ın batı çölünde gizli bir ileri operasyon üssü kurdu. Tesis, İsrail özel kuvvetleri ve hava kuvvetleri için lojistik merkez olarak kullanıldı; olası pilot kurtarma ekipleri de burada konuşlandırıldı. Üs, savaşın ilk döneminde Irak güçleri tarafından neredeyse tespit ediliyordu. Bölgede yaşayan bir çobanın helikopter hareketliliği bildirmesi üzerine Irak ordusu bölgeye birlik gönderdi. İsrail, birlikleri uzaklaştırmak için hava saldırısı düzenledi. Saldırıda bir Irak askeri hayatını kaybetti, iki asker yaralandı. Irak makamları olayı “koordinasyonsuz ve sorumsuz bir operasyon” olarak nitelendirdi ve ABD’yi sorumlu tuttu. Ancak WSJ’ye konuşan kaynaklar, saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini ve ABD’nin dahil olmadığını belirtti. Irak’ın batı çölü, geniş ve seyrek nüfuslu yapısıyla gizli üsler için elverişli bir bölge. Daha önce ABD özel kuvvetleri de 1991 ve 2003’te aynı alanı kullanmıştı. Habere göre üs, İsrail’in İran’a yaklaşık 1000 mil uzaklıktaki hedeflere hava harekâtı düzenlemesine lojistik destek sağladı. İsrail ordusu ise iddialar hakkında yorum yapmadı. İsrail’in aynı dönemde Lübnan’da ateşkese rağmen hava saldırılarını sürdürmesi, Gazze’de sivil hedeflerin vurulmaya devam edilmesi ve Batı Şeria’da Filistin topraklarına el koyma kararları, Tel Aviv yönetimine yönelik uluslararası hukuk eleştirilerini yeniden gündeme taşıdı. Lübnan’da son saldırılarda onlarca kişinin yaşamını yitirdiği açıklanırken, Gazze’de ateşkes sonrası ölü sayısının yüzlerle ifade edildiği belirtiliyor. Uzmanlara göre Irak’taki gizli üs iddiası, İsrail’in yalnızca sınır ötesi operasyon kapasitesini değil, bölgesel çatışmayı farklı ülke topraklarına taşıma eğilimini de ortaya koyuyor. Gazze’den Lübnan’a, Batı Şeria’dan Irak’a uzanan tablo; İsrail’in güvenlik politikalarında artık coğrafi ve diplomatik sınır gözetmediği tepkilerine yol açıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN