Dezenformasyon savaşı mı gerçek savaş mı?

Dezenformasyon savaşı mı gerçek savaş mı?

CIA’in Rusya’nın Çarşamba günü Ukrayna’ya savaş açacağı açıklamasını, Kremlin yaygara olarak nitelendirirken ABD ve AB’de gerilim her geçen saat daha da artıyor.

KARAR | ALMANYA

ABD’nin geçtiğimiz Cuma günü müttefiklerine Rusya’nın Çarşamba günü Ukrayna’ya saldıracağını bildirmesiyle başlayan gerilim gün geçtikçe artıyor. ABD ve AB ülkeleri vatandaşlarına Ukrayna’yı terk etme çağrısı yapmasıyla daha da artan savaş tehdidine karşı Rusya ABD’yi yaygara koparmakla suçladı.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonow ABD’nin elinde iddialarını destekleyecek delil olmadan yaygara kopardığını söyledi. Öte yandan CIA tarafından batılı ülkelere verilen bilgilerde Rus ordusunun somut hareket planları ve Rus birliklerinin hangi görevleri yapacağı bilgilerinin yanında saldırının yüksek bir ihtimalle 16 Şubat Çarşamba günü başlayacağı ifade ediliyor.

Gözlemciler ABD’nin saldırı tarihi vermesini Rusya’nın sürpriz bir saldırıyla olayı oldu bittiye getirmesini engellemek amacıyla yaptığını bildiriyor. ABD’li yetkililer muhtemel saldırının ayrıntıları hakkında, istihbarat ağlarının deşifre olması endişesiyle ayrıntılı bilgi vermediklerini söylerken, bütün iddiaların bir desenformasyon savaşı olabileceği yönünde görüşler de bulunuyor.

Ancak ABD, vatandaşlarının muhtemel bir savaş nedeniyle Ukrayna’yı terk etme çağrısından sonra bu ülkede görev yapan ve içinde 43 ülkeden 680 kişinin bulunduğu OECD gözlemcilerin içinde bulunan ABD vatandaşlarına da ülkeyi terk etmesi çağrısı yaptı. Rusya bu çağrıyı ABD’nin OECD misyonunu maniple etme çabası olarak değerlendirdi.

Almanya başbakana Olaf Scholz Ukrayna’yı ziyaret ettikten sonra Salı günü Moskova’ya gidecek. Bu ziyaret gerilimin barışçıl olarak çözülmesi için son adım olarak görülüyor. Scholz’un bu ziyaretinden önce Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Melnyk Almanya’dan 12 bin tanksavar ve bin uçaksavar füze talep etti. Ancak Almanya Ukrayna’ya öldürücü silah satmıyor.

Öte yandan Pazar günü yeniden Almana Cumhurbaşkanı seçilen Walter Steinmeier, yaptığı konuşmada alışılanın dışında serte bir üslup kullanarak “ Başkan Putini sadece uyarabilirim: Demokrasinin gücünü küçümsemeyin. Ukrayna’nın boynundaki ilmiği çözün’’ şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN