DSÖ'den hantavirüs açıklaması: Gemideki vaka sayısı 10'a düştü

DSÖ'den hantavirüs açıklaması: Gemideki vaka sayısı 10'a düştü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), MV Hondius'ta patlak veren hantavirüs salgınında küresel vaka sayısını 11'den 10'a düştüğünü duyurdu. Şüpheli bir kişinin testinin negatif çıkmasıyla sayının revize edildiği bildirilirken, geminin kaptanı ve 26 kişilik mürettebatının semptom göstermediği belirtildi. Küresel riskin "düşük" olduğu teyit edilse de virüsün altı haftaya varan kuluçka süresi nedeniyle önümüzdeki günlerde yeni vakaların bildirilebileceği uyarısı yapıldı.

DSÖ Salgın ve Pandemi Hazırlık ve Önleme Departmanı Direktörü Maria Van Kerkhove tarafından yapılan açıklamada, daha önce 11 olarak duyurulan küresel vaka sayısına test sonucu belirsiz bir kişinin de dahil edildiği, ancak ABD'den gelen teyitle bu kişinin negatif olduğunun kesinleştiği kaydedildi. Bu düzeltmeyle birlikte laboratuvar onaylı 8, muhtemel 2 vaka olmak üzere toplam sayının 10 olarak güncellendiği bildirildi.

Arjantin’den Antarktika’ya hareket eden Hollanda bandıralı lüks yolcu gemisinde başlayan salgında şu ana kadar üç kişi hayatını kaybetti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, halk sağlığı açısından küresel riskin "düşük" olduğunu yineledi.

'CENAZE HALA GEMİDE'

Geminin kaptanı ve 26 mürettebatının gemide kalmaya devam ettiği ve sağlık durumlarının yakından izlendiği açıklandı. Tedros, şu anda gemide semptom gösteren hiç kimsenin bulunmadığını doğruladı. Buna karşın, Van Kerkhove'un verdiği bilgiye göre, salgında ölen yolculardan birinin naaşı hâlâ gemide muhafaza ediliyor. DSÖ yetkilisi, cenazenin usulüne uygun şekilde tahliyesi ve işlemleri için gemi yönetimiyle ortak çalışma yürütüldüğünü söyledi.

ALTI HAFTAYA VARAN SESSİZ TEHLİKE

Al Jazeera'da yer alan haberde, Andes virüsü kaynaklı bu salgının, hantavirüsün kemirgenlerden bulaşan türlerinden farklı olarak, kapalı ortamlarda uzun süreli yakın temas yoluyla insandan insana bulaşabildiği vurgulandı. Kuluçka süresinin altı haftaya kadar uzayabildiğine dikkat çeken Tedros, yolcuların ülkelerine dönmesiyle birlikte önümüzdeki günlerde yeni vakaların rapor edilebileceği uyarısında bulundu.

Hastaların genellikle ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve mide bulantısı gibi semptomlar gösterdiği, ağır vakalarda ise hastalığın hızla öksürük, nefes darlığı ve akciğerlerde sıvı birikimine ilerleyebildiği belirtildi. Onaylanmış bir aşısı veya hedefe yönelik antiviral tedavisi bulunmayan bu ölümcül virüse karşı tıbbi müdahalenin büyük ölçüde destekleyici bakımla sınırlı kaldığı ifade edildi.

Tedros, yolcuların uzmanlaşmış tesislerde veya evlerinde karantinaya alınıp test edileceğini sözlerine ekledi. DSÖ şefi, "Bu, salgının büyüdüğü anlamına gelmiyor; kontrol önlemlerinin işe yaradığını, laboratuvar testlerinin devam ettiğini ve insanların hükümetlerinin desteğiyle bakım altına alındığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu. Örgütün, salgının kökenini ve yayılımını anlamak için Arjantin, Şili ve Uruguay'daki uzmanlarla da çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN