Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ABD Başkanı Donald Trump'ın çocukluk dönemi aşılarına yönelik resmi tavsiyelerde değişiklik öngören kararnameye ilişkin değerlendirmede bulundu.
Ghebreyesus, ABD'nin aşılama politikasında yapılan son değişikliklerin uzun yıllar boyunca elde edilen bilimsel kanıtlarla örtüşmemesinden endişe duyduklarını açıkladı.
DSÖ Genel Direktörü, ABD merkezli X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, ebeveynlerin çocuklarını hastalıklardan korumak istediğine dikkati çekti.
Aşıların ölümcül hastalıkları önlenebilir hale getirdiğini belirten Ghebreyesus, çocukların korunmasında aşılama uygulamalarının önemli araçlardan biri olduğunu ifade etti.
Ghebreyesus, şu değerlendirmede bulundu:
"DSÖ, ABD'nin aşılama politikasındaki son değişikliklerin çocukların hastalıklara karşı en savunmasız olduğu ve aşıların en güçlü korumayı sağladığı zamanları, kaç dozun gerekli olduğunu ve hangi aşıların birlikte güvenli bir şekilde verilebileceğini gösteren onlarca yıllık kanıtlarla uyumlu olmamasından endişe duyuyor."
“MEVCUT KANITLAR KESİN”
Ghebreyesus, aşılara ilişkin bilimsel verilerin yeni araştırmalar ve bulgular ortaya çıktıkça düzenli olarak değerlendirildiğini belirtti.
Mevcut bilimsel kanıtların kesin olduğunu ifade eden Ghebreyesus, kızamık, kabakulak ve kızamığa karşı uygulanan MMR aşısının güvenli olduğunu ve otizme neden olmadığını kaydetti.
DSÖ Genel Direktörü, aşılama uygulamalarında gecikme yaşanmasının veya gerekli dozların gereksiz şekilde birbirinden ayrılmasının çocukları hastalıklara karşı korumasız bırakabileceğini belirterek şöyle konuştu:
"Aşıları geciktirmek veya dozları gereksiz yere ayırmak, aşılamayı daha güvenli hale getirmez ve çocukları korumasız bırakabilir. DSÖ'den gelenler de dahil olmak üzere küresel kanıtlar ve öneriler, yerel hastalık modellerini, sağlık sistemlerini ve nüfus ihtiyaçlarını dikkate alan ulusal uzmanları bilgilendirir ve hangi aşıların ve aşılama programlarının ülkeleri için en uygun olduğunu belirler."
Ghebreyesus ayrıca ülkelerin aşılama politikalarının siyasi etkilerden bağımsız şekilde, bilimsel verilerin titiz, bağımsız ve şeffaf biçimde değerlendirilmesi temelinde oluşturulması gerektiğini vurguladı.
TRUMP'IN KARARNAMESİ AŞI TAVSİYELERİNDE DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜYOR
ABD Başkanı Donald Trump, çocukluk döneminde uygulanan aşılara yönelik resmi tavsiyelerde değişiklik yapılmasını öngören bir başkanlık kararnamesi imzalamıştı.
Kararname kapsamında çocukluk dönemi aşılarında resmi tavsiyelerin ve hedef alınan hastalıkların sayısının azaltılması planlanıyor. Ayrıca bazı kombine aşıların tek bir uygulama yerine ayrı aşılar halinde yapılmasına yönelik değişiklikler de öngörülüyor.
Düzenlemeyle ebeveynlere aşılar konusunda daha fazla bilgi ve farklı seçenekler sunulması amaçlanıyor.
AŞI TAKVİMİNDE HEDEFLENEN HASTALIK SAYISI 18'DEN 11'E İNDİRİLİYOR
ABD'de tüm çocuklar için 18 hastalığa karşı uygulanan mevcut aşı önerilerinin değiştirilmesi planlanırken, yeni tavsiyelerde aşılarla hedeflenen hastalık sayısının 11'e düşürülmesi öngörülüyor.
Değişiklik kapsamında kızamık, kabakulak ve kızamığa karşı koruma sağlayan MMR aşısının da yeniden düzenlenmesi planlanıyor.
