Uganda'da geleneksel statüye sahip Tooro Krallığı'nın 13. hükümdarı olan Kral Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi IV, 34 yaşında hayatını kaybetti. Krallık yönetimi ölüm nedenine ilişkin resmî bir açıklama yapmazken, yerel basında Kral Oyo'nun bir süredir ABD'de tedavi gördüğü bilgisi yer aldı.
T24'ün haberine göre Tooro Başbakanı Calvin Armstrong Rwomiire Akiiki, yayımladığı taziye mesajında sürecin krallık ve halk adına büyük bir kayıp olduğunu belirterek halkı sakin olmaya davet etti. Başbakan Akiiki, tahtın devamlılığına ilişkin yaptığı açıklamada, Kral Oyo'nun arkasında bir erkek evlat bıraktığını ve varisin kimliğinin geleneklere uygun şekilde ilerleyen dönemde duyurulacağını bildirdi.
3 YAŞINDA TAHTA ÇIKTI
Babasının vefatının ardından 1995 yılında henüz 3 yaşındayken tahta geçen Kral Oyo, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en genç monarkı olarak kaydedilmişti. Reşit olduğu 18 yaşına kadar bir naiplik konseyi tarafından temsil edilen Kral Oyo, yaklaşık 2 milyon nüfuslu Tooro Krallığı'nın kültürel liderliğini yürütüyordu.
Anayasal olarak siyasi gücü bulunmayan ancak Uganda genelinde toplumsal etkisi yüksek olan geleneksel krallıklar arasında yer alan Buganda ve Rwenzururu krallıkları da yayımladıkları mesajlarla taziye dileklerini iletti.
