Erakçi: ABD ile müzakerelerde ilerleme için çok az neden var

Erakçi: ABD ile müzakerelerde ilerleme için çok az neden var

İran Dışişleri Bakanı Erakçi, ABD’nin saldırı tehditlerini sürdürmesi ve anlaşmaya varma konusunda istekli olmaması nedeniyle iki ülke arasındaki müzakerelerde ilerleme beklemediklerini söyledi. İran’ın diplomasiye hazır olduğunu ancak kendisini askeri tehditlere karşı savunma hakkını koruyacağını belirten Erakçi, ABD’nin yeniden saldırması halinde bölge ülkeleri ve küresel ekonominin olumsuz etkileneceğini savundu.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Financial Times için kaleme aldığı makalede, ABD ile yaşanan gerilimi, müzakere ihtimalini ve İran’ın diplomatik yaklaşımını değerlendirdi.

ABD’nin İran’a yönelik saldırı tehditlerini sürdürdüğünü ve anlaşmaya varma konusunda isteksiz davrandığını belirten Erakçi, mevcut koşullarda müzakerelerden sonuç alınmasını beklemediklerini ifade etti.

Erakçi, ABD’ye sundukları yedi şartlık planın uygulanması halinde bölgedeki yaşamın kademeli olarak normale dönebileceğini belirterek, "Mevcut durumda ilerleme için çok az neden var." dedi.

“DİPLOMASİYE HAZIRIZ, KENDİMİZİ SAVUNMA HAKKIMIZI KORUYACAĞIZ”

ABD’nin askeri yöntemlerle krizleri çözemeyeceğini anlaması gerektiğini söyleyen Erakçi, İran’ın diplomatik süreci ilerletmeye hazır olduğunu kaydetti. Erakçi, bununla birlikte ülkesinin askeri tehdit ve girişimlere karşı kendini savunma hakkından vazgeçmeyeceğini vurguladı.

İran’ın mevcut koşullarda savaş, saldırı tehditleri ve geniş kapsamlı yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu belirten Erakçi, savaşın hâlâ devam ettiğini ve ülkesinin içinde bulunduğu durumun bu gerçeği yansıttığını ifade etti.

Barışın sağlanamadığını ve barıştan uzak olduklarını dile getiren Erakçi, alınacak tüm kararların savaş koşulları dikkate alınarak verilmesi gerektiğini belirtti.

TAHRAN, ABD’NİN BARIŞ İSTEDİĞİNE GÜVENMİYOR

ABD ile yaşanan anlaşmazlığı sona erdirmek için barışçıl ve onurlu bir çözüm bulma konusunda kararlı olduklarını belirten Erakçi, Washington yönetiminin İran ile barış istediği yönündeki açıklamalarına güvenmediklerini söyledi.

Erakçi, ABD’nin İran’a yeniden saldırması durumunda yalnızca bölge ülkelerinin değil, küresel ekonominin de olumsuz etkileneceğine işaret etti.

HÜRMÜZ BOĞAZI VE KÜRESEL EKONOMİ VURGUSU

Hürmüz Boğazı’na alternatif deniz rotaları oluşturulmasının boğazın küresel ekonomi açısından önemini azaltmayacağını savunan Erakçi, İran’ın coğrafi konumu nedeniyle buradaki gemi trafiği üzerinde baskı kurma imkânına her zaman sahip olacağını ileri sürdü.

İran’ın köklü bir medeniyete sahip olduğunu belirten Erakçi, ülkesinin hiçbir güç karşısında diz çökmeyeceğini ifade etti.

ERAKÇİ’DEN TRUMP’A UYARI

Erakçi, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a saldırarak yanlış bir hesap yaptığını savundu. İran Dışişleri Bakanı, ABD’nin aynı hatayı tekrarlaması halinde acı bir sonuçla karşılaşacağını kaydetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN