Fas’ta gerçekleştirilen “Afrika Aslanı 2026” askeri tatbikatı sırasında iki ABD askerinin kaybolduğu bildirildi. ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) tarafından yapılan açıklamada, askerlerin 2 Mayıs tarihinde Fas’ın Tan Tan kenti yakınlarında bulunan Cap Draa Eğitim Alanı civarında kaybolduğu belirtildi.
Olayın, tatbikat faaliyetleri sırasında meydana geldiği ve kaybolan askerlere ulaşmak için çalışmaların hızla başlatıldığı ifade edildi.
ÇOK ULUSLU ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI
AFRICOM’un açıklamasında, kayıp askerlerin bulunması için kapsamlı bir arama kurtarma operasyonu yürütüldüğü aktarıldı. Çalışmalara ABD ve Fas askeri unsurlarının yanı sıra tatbikata katılan diğer ülkelerin ekiplerinin de dahil olduğu belirtildi.
Açıklamada, arama faaliyetlerinde kara, hava ve deniz unsurlarının eş zamanlı olarak kullanıldığı kaydedildi. Operasyonun geniş bir alanda sürdürüldüğü ve çalışmaların aralıksız devam ettiği ifade edildi.
OLAYIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
Yetkililer, askerlerin kaybolmasına ilişkin nedenin henüz netlik kazanmadığını bildirdi. AFRICOM tarafından yapılan açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü ve gelişmelerin takip edildiği belirtildi.
Aynı açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bilgisine de yer verildi.
ABD-FAS ASKERİ İŞBİRLİĞİ VE TATBİKATLAR
Fas ile ABD arasındaki askeri işbirliği, 2 Ekim 2020 tarihinde dönemin ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in Rabat ziyareti sırasında imzalanan 10 yıllık anlaşma çerçevesinde yürütülüyor.
Bu anlaşma kapsamında iki ülke, “Afrika Aslanı (African Lion)” tatbikatı başta olmak üzere düzenli olarak ortak askeri tatbikatlar gerçekleştiriyor.
