FED: Enflasyon riski arttı alımları azaltacağız

FED: Enflasyon riski arttı alımları azaltacağız

Küresel piyasalarda koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan yeni varyant ve enflasyona dair endişelerle geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir izlenmesinin ardından, yeni haftada yoğun veri gündemi ile para politikalarına yönelik sözle yönlendirmelerin fiyatlamalarda etkili olması bekleniyor. Bu çerçevede tüm gözlerin çevrildiği FED beklenen açıklamasını yaptı. Jerome Powell, enflasyon riskinin arttığını ve varlık alımlarını azaltacaklarını söyledi.

Geçen hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, bazı banka yetkililerinin, enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi halinde varlık alımlarının azaltılmasını hızlandırmaya ve faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmeye hazır olunması gerektiğini savunduğuna işaret ediyordu. FED Başkanı, "Enflasyon arttı, varlık alımları (tapering) azaltacağız' açıklaması yaptı.

YÜKSEK ENFLASYON RİSKİ ARTTI

ABD'de Merkez Bankası konumundaki Federal Reserve'ün (Fed) Başkanı Jerome Powell, Kongre'de yaptığı bilgilendirmede, yüksek enflasyon riskinin arttığını, bu yüzden geniş ölçekli varlık alımlarının hızını kademeli olarak azaltmayı (tapering) birkaç ay öne almayı değerlendirdiklerini söyledi.

Bugüne dek enflasyondan 'geçici' diye söz etmekte ısrar eden Powell, bunun hatırlatılması üzerine “Bence bu kelimeyi emekli etmek ve ne demek istediğimizi izah etmeye çalışmak için muhtemelen iyi bir zamandayız" dedi.

Ekonominin çok güçlü ve aynı zamanda enflasyonist baskının yüksek olduğunu söyleyen Powell, "Ve daha yüksek enflasyon riskinin arttığını düşünüyorum" diye ekledi

Fed Başkanı'nın bu açıklamasının ardından Wall Street'in ana endekslerindeki dalgalı giden işlemlerde düşüşler arttı.

REUTERS: DOLAR GÜÇLENDİ

Reuters haber ajansı Powell'in açıklamalarından sonra ABD dolarının güçlendiğini duyurdu. Ajansın geçtiği haberde, Powell'ın enflasyon riskinin arttığını söylemesi ve enflasyon için "geçici" terimini kullanımdan kaldırmayı önermesinin ardından paranın güvenli limanlara doğru aktığını belirtildi. Koronavirüsün yeni Omicron varyantının getirdiği belirsizlik de piyasalardaki endişeleri arttırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN