Filipinler’de Ulusal Afet Riski Azaltma ve Yönetim Kurulu (NDRRMC), ülkede etkili muson yağmurları ile Ragasa ve Mitag (Mirasol) tayfunlarına ilişkin açıklama yaptı.
ÖLÜ VE YARALILAR VAR
Açıklamada, muson yağmurları ve tayfunların ülkenin çeşitli bölgelerinde 100 bini aşkın kişinin bulunduğu 28 binden fazla haneyi etkilediği bildirildi. 187 hanenin tahliye merkezlerine yerleştirildiği belirtilen açıklamada, 173 ailenin ise geçici olarak bu merkezlerin dışında konakladığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği, iki kişinin yaralandığı ve beş kişinin kayıp olduğu kaydedildi.
SÜPER TAYFUNA DÖNÜŞTÜ
Filipinler Meteoroloji Bürosu’ndan (PAGASA) yapılan açıklamada, Filipinler'in kuzeydoğu kıyılarına yaklaştıkça şiddetini artırarak süper tayfuna dönüşen Ragasa'nın ülkenin Babuyan Adası'nda karaya ulaşması ya da çok yakınından geçmesinin beklendiği bildirildi. Açıklamada, tayfun sebebiyle oluşması beklenen şiddetli rüzgarların etkileri konusunda uyarı yapıldı.
Batı Pasifik'te ilki 16 Eylül'de tropik fırtına şeklinde ortaya çıkan Ragasa, Filipinler'in kuzeydoğu kıyılarına yaklaştıkça şiddetini artırarak süper tayfuna dönüşmüştü. Saatteki hızı 260 kilometreye ulaşan rüzgarlar taşıyan "süper tayfun" nedeniyle Filipinler, Tayvan ve Hong Kong'da fırtına ve acil durum uyarıları yapılmıştı.
Pasifik Okyanusu'nda bu yılın ilk süper tayfunu Ragasa'nın, Filipinler'in kuzeyi ve Tayvan'ın güneyinde etkili olduktan sonra Bashi Kanalı'ndan batıya doğru hareket ederek Çin'in güney kıyılarına ve Vietnam'ın kuzeyine kadar ulaşması bekleniyor.

