Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail hapishanelerindeki kadın tutuklu sayısı 90’a yükseldi

Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail hapishanelerindeki kadın tutuklu sayısı 90’a yükseldi

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli kadınların sayısının 90’a ulaştığını açıkladı. Açıklamada, gözaltıların arttığına ve kadın tutukluların ağır koşullarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Filistin Esirler Cemiyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli kadınların sayısının nisan ayı itibarıyla 90’a yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, “İsrail işgal makamlarının, kadınları hedef alan sistematik ve süregelen gözaltı eylemlerinde artışın devam ettiği” ifade edildi.

Kadın tutukluların büyük çoğunluğunun Damon Hapishanesi’nde tutulduğu belirtilirken, bu kişiler arasında 2 kız çocuğu, üç aylık hamile bir kadın, 25 idari tutuklu, 3 gazeteci ve 2 kanser hastasının bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu sayının özellikle Batı Şeria’da gerçekleştirilen baskınlar ve gözaltılar sonucunda arttığına işaret edildi.

Filistin Esirler Cemiyeti, kadın tutukluların aç bırakılma, tıbbi ihmal ve kötü muamele gibi ağır koşullara maruz kaldığını belirtti. Bunun yanı sıra tecrit uygulamaları ve çıplak arama gibi yöntemlerin de uygulandığı vurgulandı.

Gözaltıların çoğunun “provokasyon” gerekçesiyle gerçekleştirildiği ifade edildi.

EKİM 2023’TEN BU YANA ARTIŞ

Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların başladığı Ekim 2023’ten bu yana kadınlara yönelik gözaltıların arttığı belirtilen açıklamada, Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki bölgelerde bu süreçte 700’den fazla kadının gözaltına alındığı kaydedildi.

Gazze’de gerçekleştirilen alıkoymalara ilişkin ise net istatistiklerin bulunmadığı ifade edildi.

Filistin Esirler Cemiyeti’nin, Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Zamir Esirleri Koruma Kurumu ile birlikte 14 Nisan’da yaptığı ortak açıklamada, Nisan 2026 itibarıyla İsrail hapishanelerindeki toplam Filistinli sayısının 9 bin 600’ü aştığı belirtilmişti.

Aynı açıklamada kadın tutuklu sayısının ise 25’i idari olmak üzere 86 olduğu ifade edilmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN