Filistin'e destek veren yazara İngiltere'de yasak

Filistin'e destek veren yazara İngiltere'de yasak

Filistin yanlısı "Filistin Eylemi" (Palestine Action) grubuna verdiği destek nedeniyle kitaplarının İngiltere'de satışı durdurulan İrlandalı yazar Sally Rooney için 150’den fazla edebiyatçı ve sanatçı İngiliz hükümetine açık mektup yazarak sansür kararını kınadı.

İrlandalı yazar Sally Rooney’nin kitaplarının İngiltere’deki satışının durdurulması üzerine, aralarında Nobel ödüllü edebiyatçıların da bulunduğu 150’yi aşkın yazar, akademisyen ve sanatçı İngiliz hükümetine açık bir mektup yayımladı.

İngiltere İşçi Partisi hükümeti, Temmuz 2025’te "Filistin Eylemi" grubunu terör örgütleri listesine dahil etmişti. Karar uyarınca gruba üye olmak veya maddi destek sağlamak suç kapsamına alınmıştı.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI"

Aralarında Nobel edebiyat ödüllü Annie Ernaux, Anne Carson, Arundhati Roy, Zadie Smith ve oyuncular Tilda Swinton ile Paul Mescal'ın da bulunduğu imzacılar, yayımladıkları ortak metinde karara tepki gösterdi. Mektupta şu ifadelere yer verildi:

"Sally Rooney bir yazar, terörist değil. Kitapları kamuoyuna açık olmalı. Kötü tasarlanmış terörle mücadele yasalarına dayanılarak kitapların satıştan kaldırılması, temel ifade özgürlüğü ilkelerine yönelik bir saldırıdır. Doğrudan veya dolaylı her türlü sansürü kesinlikle reddediyoruz."

TELİF GELİRİ TRANSFERİ YASAL ENGELE TAKILDI

TRTHaber'in aktardığına göre, İrlanda’da yaşayan ve "Normal İnsanlar" ile "Intermezzo" gibi eserleriyle tanınan Rooney, İrlanda'da yasal statüde bulunan gruba maddi destekte bulunacağını açıklamıştı.

Yazarın İngiltere’deki yayınevi Faber, mevzuat gereği İngiltere satışlarından elde edilen telif gelirlerinin yasal olarak Rooney’ye aktarılamayacağını belirterek kitapların ülkedeki dağıtımını durdurmak zorunda kaldıklarını bildirmişti.

YASAK KARARI YÜKSEK MAHKEME'YE TAŞINDI

İsrail menşeili savunma sanayii firmalarının İngiltere'deki tesislerine yönelik protestolarıyla bilinen grubun yasaklanma kararına karşı açılan iptal davasının, önümüzdeki ay İngiltere Yüksek Mahkemesi tarafından görülmesi bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN