Fransa’da meclisten güvenoyu alamayarak düşen François Bayrou hükümetinin ardından başlayan Macron karşıtı gösteriler büyüyor. Ülkede 18 Eylül’de yeni bir protesto dalgası planlanıyor.
Ulusal medyada yer alan bilgilere göre, 10 Eylül’de binlerce kişinin katıldığı gösterilerde 675 kişi gözaltına alınmıştı. Hükûmetin bütçe politikalarına tepki gösteren Fransız Demokratik Emek Federasyonu (CFDT), Genel Emek Konfederasyonu (CGT) ve FSU gibi büyük sendikalar, yeni eylem çağrısında bulundu.
Yeni protestoların hava ve demir yolu ulaşımının yanı sıra eğitim sektörünü de etkileyebileceği öngörülüyor. Bayrou hükümetinin çökmesine yol açan bütçe krizinin ardından derinleşen ekonomik ve siyasi sorunlar, Macron yönetimine yönelik tepkileri artırıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bayrou’nun istifasının ardından Savunma Bakanı Sebastien Lecornu’yu başbakanlığa atamıştı. Ancak sendikalar ve muhalefet, Lecornu yönetiminden de “politikaların değişmeyeceği” gerekçesiyle umutlu değil.
