Gazze'de 73 bine yakın Filistinliyi katleden, ardından İran ve Lübnan'a savaş açan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun askeri bir heyetle mart ayı sonunda gizlice Abu Dabi'ye giderek BAE Devlet Başkanı Nahyan'la bir araya geldiği belirtildi. İslam dünyasında tepki çeken görüşmeyi Netanyahu’nun ofisi 'İsrail-BAE ilişkilerinde tarihi bir ilerleme' olarak niteledi. BAE Dışişleri Bakanlığı ise ziyareti yalanladı. Yapılan açıklamada BAE-İsrail ilişkilerinin şeffaf olduğu ve İbrahim Anlaşmaları çerçevesinde yürütüldüğü ifade edildi.
BÖLÜNME TOHUMLARI EKEN HESAP VERECEK
Netanyahu'nun gizli ziyaretinin zamanlaması ayrıca dikkat çekti. Görüşmenin Gazze ve Batı Şeria'da Filistinlilerin katledildiği, Lübnan'ın işgal edildiği dönemde olması eleştiri oklarının hedefine oturdu. Siyasi gözlemciler ve insan hakları savunucuları gelişmeyi 'Filistin ve Lübnan halkının yaşadığı trajediye karşı duyarsızlık' olarak nitelerken, İran cephesinden bölgedeki tansiyonu artıracak açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Arakçi BAE'yi işaret edip 'İsrail ile iş birliği yaparak bölünme tohumları ekenler hesap verecek' dedi. 
İSRAİL NETANYAHU-NAHYAN GÖRÜŞMESİNİ DOĞRULADI, İRAN SERT ÇIKTI
BAE İSRAİL'İN 'AKTİF ORTAĞI'
Gazze’de katliamların sürdüğü, Lübnan’ın hedef alındığı ve İran savaşının bölgeyi ateşe verdiği bir dönemde Netanyahu’nun BAE lideri Nahyan’la gizlice görüştüğü İsrail tarafından doğrulandı; Abu Dabi iddiayı yalanladı. İran Dışişleri Bakanı, BAE’yi İsrail’in “aktif ortağı” olmakla suçlayarak, “Hesap verecekler” dedi.
Gazze’de on binlerce Filistinlinin ölümünden sorumlu tutulan İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, İran ve Lübnan savaşlarının gölgesinde BAE’ye gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği iddiası Körfez’de yeni bir krize dönüştü. Netanyahu’nun ofisi, mart sonunda BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile El-Ain’de birkaç saat süren gizli bir görüşme yapıldığını doğruladı ve teması “İsrail-BAE ilişkilerinde tarihi bir ilerleme” olarak nitelendirdi. BAE Dışişleri Bakanlığı ise iddiayı “tamamen asılsız” diyerek reddetti. Abu Dabi, İsrail’le ilişkilerin 2020’de imzalanan Abraham Anlaşmaları çerçevesinde “şeffaf” yürütüldüğünü savundu; gizli ziyaret ya da İsrail askeri heyetinin kabul edildiği iddialarını yalanladı. Ancak ziyaret iddiasının zamanlaması tepkiyi büyüttü. Görüşmenin, Gazze’de katliamların sürdüğü, Lübnan’ın hedef alındığı ve İran savaşının bölgeyi ateşe verdiği bir döneme denk gelmesi, BAE-İsrail yakınlaşmasını yeniden tartışmaya açtı. Tahran cephesinden en sert açıklama Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’den geldi. BRICS toplantısında konuşan Arakçi, BAE’yi İsrail saldırılarının “aktif ortağı” olmakla suçladı. İranlı bakan, Abu Dabi’nin topraklarını İran’a yönelik saldırılarda kullandırdığını öne sürerek, “İsrail’le işbirliği affedilemez. Düşmanlıkla İran’a karşı işbirliği yapanlar hesap verecek” dedi.
BAE suçlamaları reddetse de, İsrail’le ticaret, teknoloji ve güvenlik alanlarında hızla derinleşen ortaklık, savaş ortamında daha görünür hale geldi. 2020’de ABD’nin arabuluculuğunda imzalanan Abraham Anlaşmaları ile BAE, İsrail’le resmen ilişkileri normalleştiren ilk Körfez ülkesi oldu. O tarihten beri iki ülke arasında ticaret, teknoloji ve özellikle güvenlik alanında işbirliği hızla arttı. İran savaşı sırasında bu işbirliği daha da belirginleşti. BAE’nin İran füzelerine karşı İsrail’den hava savunma sistemi aldığı ve İsrail askerlerinin BAE’de konuşlandığı yönünde iddialar da ortaya atılmıştı.
