İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının üçüncü yılında, bölgedeki sağlık sistemi ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldı. Hastaneler, sağlık merkezleri ve ilaç depolarının da saldırılardan etkilenmesi nedeniyle sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde büyük sorunlar yaşandığı belirtildi.
Gazze’deki Hükümetin Medya Ofisi verilerine göre saldırılar sırasında 197 ambulans vuruldu. 38 hastane ile 96 sağlık merkezi bombalanarak veya yıkılarak hizmet dışı kaldı.
Son olarak Deyr el-Belah’taki Aksa Şehitleri Hastanesi’nin hayati önem taşıyan iki ilaç deposunun da imha edildiği bildirildi.
Gazze’de 21 bin hasta ve yaralının tahliyesi 8 yıl sürebilir
1701 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ
Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre İsrail saldırılarında doktor, hemşire, eczacı ve acil tıp teknisyenlerinin de aralarında bulunduğu 1701 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi.
Bu sayıya, 2026 yılının başından bu yana hayatını kaybeden en az 5 sağlık görevlisinin dahil edilmediği belirtildi.
Derlenen bilgilere göre 2026 yılının ocak ayında hemşire Hatim Ebu Salih, nisan ayında acil tıp teknisyeni İbrahim Ebu Sakr, mayıs ayında doktor Cemal Ebu Avn, haziran ayında hemşire Muhammed el-Habil ve acil tıp teknisyeni Meysere Salah el-Havaca İsrail saldırılarında öldü.
Filistin İstatistik Merkezi de saldırıların başlamasından bu yana 3 doktorun İsrail cezaevlerinde hayatını kaybettiğini bildirdi.
Filistinli kurumlar ve insan hakları örgütleri, alıkonulan sağlık personelinin işkenceye, tıbbi ihmale ve kötü gözaltı koşullarına maruz kaldığını aktardı.
ÇOK SAYIDA UZMAN DOKTOR DA ÖLDÜRÜLDÜ
Saldırılar ve alıkonulma süreçleri sırasında Gazze’nin sağlık sistemi açısından kritik görevler üstlenen çok sayıda uzman doktorun da hayatını kaybettiği belirtildi.
Adnan el-Burş: Şifa Tıp Kompleksi Ortopedi Cerrahi Birim Başkanı olan Burş, Aralık 2023’te Gazze’nin kuzeyindeki Avde Hastanesinde görev yaptığı sırada İsrail askerlerince alıkonuldu. Filistin Esirler Cemiyeti, Burş’un Mayıs 2024’te İsrail hapishanesinde hayatını kaybettiğini açıkladı.
Muhammed Nemr Kazat: Çocuk Cerrahisi ve Genel Cerrahi Uzmanı olan Kazat, Şifa Tıp Kompleksi Çocuk Cerrahisi Bölümünün kurucuları arasında yer aldı ve daha önce bölüm başkanlığı yaptı. Kazat, 12 Mayıs 2024’te Deyr el-Belah’ta diş hekimi oğlu Yusuf ile birlikte İsrail ordusunun hava saldırısında öldü.
İyad er-Rantisi: Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Rantisi, İsrail ordusunun Kemal Advan Hastanesine düzenlediği baskın sırasında alıkonuldu. Rantisi’nin bir hafta sonra, 17 Kasım 2023’te gözaltı merkezinde hayatını kaybettiği belirtildi.
Ömer Fervane: Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve İslam Üniversitesinde Tıp Fakültesi Dekanı olan Fervane, 15 Ekim 2023’te Gazze kenti yakınlarındaki Tel el-Hava Mahallesi’nde evine düzenlenen hava saldırısında eşi, çocukları ve torunlarıyla birlikte yaşamını yitirdi.
Rafet Lebbed: Şifa Tıp Kompleksi Dahiliye Bölüm Başkanı olan Lebbed, Şeyh Hamed bin Halife Al Sani Rehabilitasyon ve Protez Hastanesi Müdürlüğü yaptı ve Endonezya Hastanesindeki doktorların eğitimlerini denetledi. Lebbed, 18 Kasım 2023’te İsrail’in hava saldırısında öldü.
Hamdi en-Neccar: Han Yunus’taki Nasır Tıp Kompleksinde görev yapan Neccar, evine düzenlenen ve 9 çocuğunun ölümüne yol açan İsrail bombardımanında ağır yaralandı. Neccar, 1 Haziran 2025’te yaşamını yitirdi. Saldırı sırasında Nasır Tıp Kompleksinde görev yapan doktor eşi Ala en-Neccar ise saldırıdan kurtuldu.
Mervan es-Sultan: Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinin Genel Müdürü ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olan es-Sultan, 2 Temmuz 2025’te Gazze kentinin batısında sığındığı dairenin İsrail ordusu tarafından bombalanması sonucu ailesinden 8 kişiyle birlikte hayatını kaybetti.
ALIKONULAN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DURUMU
İsrail ordusu tarafından alıkonulan sağlık çalışanları arasında Kemal Advan Hastanesi Müdürü Husam Ebu Safiyye de bulunuyor.
Ebu Safiyye, hastanenin büyük bölümünün yıkılarak hizmet dışı kalmasının ardından 27 Aralık 2024’te İsrail askerleri tarafından silah zoruyla hastaneden çıkarılarak alıkonuldu.
24 Kasım 2024’te hastaneye düzenlenen bombalı saldırıda yaralanmasına rağmen görevine devam eden Ebu Safiyye, bundan kısa süre önce, 26 Ekim 2024’te İsrail ordusunun hastaneye düzenlediği baskında oğlunu kaybetmişti.
İsrail makamları Şubat 2025’te Ebu Safiyye’yi “yasa dışı savaşçı” statüsüne aldı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med) tarafından yayımlanan raporlarda ise Ebu Safiyye’nin işkence ve tıbbi ihmale maruz kaldığı ileri sürüldü.
Ebu Safiyye, 3 Haziran 2026’da hücre hapsine nakledildi. İsrail Yüksek Mahkemesi ise 16 Haziran’da tahliye talebini reddetti.
MERVAN EL-HAMS’IN NEREDE TUTULDUĞU BİLİNMİYOR
Alıkonulan sağlık çalışanları arasında Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesi Müdürü ve Saha Hastaneleri Sorumlusu Mervan el-Hams da bulunuyor.
Hams, 21 Temmuz 2025’te Refah’ta insani görev yürüttüğü sırada İsrail askerlerince alıkonuldu. Alıkonulması sırasında ayağından yaralandığı ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Sözcüsü olarak görev yaptığı belirtildi.
Hams’ın nerede tutulduğu konusunda bilgi bulunmadığı aktarıldı. Euro-Med ise 5 Temmuz 2026’da Hams’ın ağır işkence nedeniyle kalbinin kısa süreli durduğunu ve hayatının doğrudan tehlikede olduğunu açıkladı.
GAZZE’DE CAN KAYBI 74 BİN 250’YE ULAŞTI
Gazze’de sağlık altyapısındaki kayıplar ve sağlık çalışanlarının durumuna ilişkin verilerin yanı sıra Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun saldırılarında yaşamını yitirenlerin toplam sayısının 74 bin 250’ye, yaralananların sayısının ise 175 bin 278’e yükseldiğini bildirdi.
