Gazze Şeridi’nde insani kriz, ateşkes sürecinde de derinleşiyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, bölgedeki hastanelere son 24 saat içinde 15 kişinin cenazesinin getirildiği bildirildi. Bu kayıpların, hem devam eden münferit saldırılar hem de enkaz kaldırma çalışmalarıyla gün yüzüne çıktığı belirtildi.
ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILAN ACI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saatte hastanelere ulaştırılan 15 cenazeden 13’ü, daha önceki bombardımanlarda yıkılan binaların enkazından sivil savunma ekiplerince çıkarıldı. Diğer 2 kişinin ise ateşkesin ihlal edildiği yeni saldırılarda yaşamını yitirdiği kaydedildi. 10 Ekim’de başlayan mevcut ateşkes sürecinde dahi hayatını kaybedenlerin sayısı 449'a ulaştı.
7 EKİM’DEN BU YANA TOPLAM KAYIPLAR
İsrail’in 7 Ekim 2023’te başlattığı operasyonlardan bu yana geçen 15 ayı aşkın sürede Gazze’deki yıkımın boyutu şu şekilde güncellendi:
Toplam Can Kaybı: 71.439
Toplam Yaralı Sayısı: 171.324
Ateşkes Dönemi Enkazdan Çıkarılanlar: 710 cenaze
Ateşkes Dönemi Yaralıları: 1.246 kişi
FIRTINA VE YIKIM RİSKİ KAPIDA
Bölgede sadece saldırılar değil, mevsimsel koşullar da can alıyor. Ağır hasar görmüş binaların şiddetli fırtına nedeniyle çökmesi sonucu son 24 saatte 1 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği bildirildi. Gazze genelinde fırtına ve olumsuz hava koşulları nedeniyle çöken binalarda yaşamını yitirenlerin toplam sayısı ise 25’e yükseldi. Yetkililer, hasarlı binaların her an çökme riski taşıdığı konusunda halkı uyarmaya devam ediyor.
