Gazze'deki insanlık dramında 22. gün: Ölü ve yaralılarla ilgili bilgi alınamıyor

Gazze'deki insanlık dramında 22. gün: Ölü ve yaralılarla ilgili bilgi alınamıyor

İsrail, BM'nin ateşkes kararının arkasından Gazze'ye gece boyu çok ağır bombardıman gerçekleştirdi. Gazze Şeridi'ndeki 2,3 milyon insanın birbirleriyle ve dış dünyayla iletişimleri kesilirken, bölgeye ambulans ve yardım ulaşamıyor, ölü ve yaralılarla ilgili bilgi alınamıyor. İsrail ordusu ise Gazze sınırında yapılanların İsrail'in resmi kara harekâtı olmadığını bildirdi. Öte yandan 7 Ekim'den bu yana öldürülen Filistinli sayısı 7 bin 703 olurken, bunların 3 bin 595'inin çocuk olduğu açıklandı.

7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin savaşı yirmi ikinci gününe girerken, İsrail, Gazze'ye şimdiye dek en yoğun bombardımanlarını gerçekleştirdiği bir gece yaşattı.

Gazze Şeridi'nde telefon ve internet hatlarının kopması ile elektriklerin de kesilmesiyle beraber kentteki 2,3 milyon insanın birbirleriyle ve dış dünyayla iletişimi büyük ölçüde sona erdi. Ambulanslar ve yardım ekiplerinin bölgeye ulaşamadığı öğrenildi. Ölü ve yaralılarla ilgili de bilgi alınamıyor.

İsrail ordusu, Gazze'yi topyekûn işgal etmeye yaklaştığının sinyalini veren bir açıklamayla, bölgedeki kara operasyonlarını "genişletme kararı aldığını" bildirdi.

Ordu kaynaklarından aktarılan bir başka bilgide ise Gazze sınırındaki operasyonun resmi bir kara harekâtı olmadığı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ABD ve İsrail'in muhalefetine rağmen Gazze'de acil insani ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısını 120 ülkenin oyuyla kabul etti. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby ise, ABD'nin İsrail için "kırmızı çizgiler çekmeyeceğini" söyleyerek İsrail'in askeri harekâtına verdikleri desteği vurguladı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, dün yaptığı son açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 3 bin 595'i çocuk olmak üzere en az 7 bin 703 Filistinlinin öldüğünü belirtti.

1-007.jpg

Savaşın 22. gününde dakika dakika yaşananlar şu şekilde:

16.03: Katar Emiri Al Thani: Gazze’de yaşananlar Batılı ülkelerin iki yüzlü siyasetlerinin sonucudur

15.05: İşgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun saldırılarını protesto etmek amacıyla genel grev yapılıyor.

14.57: Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Birimi, İsrail'in cuma gecesi bölgeye düzenlediği saldırılarda yüzlerce binanın yerle bir olduğunu duyurdu.

14.19: İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan bir füzenin düşürüldüğünü ve saldırının gerçekleştirildiği hedefin vurulduğunu duyurdu.

14.09: Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 377 artarak 7 bin 703'e yükseldi. Ölenlerin 3 bin 595'inin çocuk olduğu açıklandı.

13.47: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinli sivilleri hedef almasına karşılık Zikim Askeri Üssü'nü bombaladıklarını duyurdu.

13.00: İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan bir füzenin düşürüldüğünü, saldırının gerçekleştirildiği hedefin vurulduğunu duyurdu.

12.27: İsrail, telefon ve internet hatlarının tamamen kesildiği abluka altındaki Gazze Şeridi'ne hava, deniz ve karadan saldırılara devam ediyor. Gazze'ye düzenlenen saldırılar sonucu farklı noktalardan dumanlar yükseldi.

11.55: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'ın iki üst düzey askeri yetkilisinin öldürüldüğünü duyurdu.

11.50: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Gazze'de ateşkes çağrısı yapan karar tasarısına "hayır" oyu kullanan 14 ülkeden 4'ü Avrupa Birliği (AB) üyeleri Avusturya, Macaristan, Çekya ve Hırvatistan oldu.

11.30: IDF Sözcüsü Adraee yaptığı açıklamada, 100 İsrail savaş uçağı ile dün gece 365 kilometre karelik Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yaklaşık 150 yeraltı hedefine baskın düzenlediğini ve ek olarak savaş tünelleri ile yeraltı savaş alanlarını yok ettiğini duyurdu.

11.00: Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) yaptığı yazılı açıklamada gerekli olan yardımlarla ilgili net sayı verdi. WFP, gelecek iki ay içinde 1,1 milyon kişiye gıda yardımı ulaştırabilmesi için Gazze'ye her gün 40 tırın giriş yapması gerektiğini belirtti.

10.31: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırılarını yoğunlaştırırken Lübnan topraklarından İsrail'e roket atılma girişimine karşılık savaş uçaklarının Hizbullah'a ait askeri hedefleri vurduğunu duyurdu.

08.55: İsrail ordusu, gece boyunca, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 150 yerin hava saldırılarıyla vurulduğunu bildirdi.

08.12: İsrail Başbakanı Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev, yaptığı açıklamada, "Kara operasyonu bittiğinde Gazze çok farklı bir yer olacak. Hamas'a bedel ödeyecek." dedi.

07.29: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeyindeki El-Celezun Mülteci kampına baskın düzenleyerek, biri çocuk 7 Filistinliyi gözaltına aldı ve 2 katlı bir evi yıktı.

06.21: İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Filistin halkına acil yardım ve uluslararası koruma sağlanmasının gereğini belirtti ve uluslararası toplumu Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının durması konusunda sorumluluk almaya çağırdı.

04.54: Arap Birliği, BM Genel Kurulu’nda alınan "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılayarak, bunun "uluslararası toplumun gerçek iradesini yansıttığı" değerlendirmesinde bulundu.

03.07: İsrail'in, bu gece yarısı düzenlediği hava saldırılarında Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresi ile Gazze Şeridi'ndeki Bureyc Mülteci Kampı'nı hedef aldığı bildirildi.

02.50: Filistin yönetimi, BM Genel Kurulu’nda alınan "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılarken, dünya ülkelerinin bu karara uyarak İsrail'i ateşkes ilan etmeye zorlamasını istedi.

02.43: Tunus'un Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Tarık Adab, BM Genel Kurulu’nda alınan "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararına ilişkin oylamada, "işgalci güçlerin işlediği savaş ve soykırım suçları açık ve güçlü bir şekilde kınanmadığı" için çekimser oy kullandıklarını söyledi.

02.31: ABD’de, barış yanlısı Yahudi gruplar, İsrail'in Gazze operasyonunu durdurması için New York'taki ünlü Grand Central tren garını işgal ederek "acil ateşkes" çağrısında bulundu.

02.14: Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, BM Genel Kurulu’nun "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararından memnuniyet duyduğunu belirtti.

02.06: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD’nin Ulusal Halk Radyosu’na (NPR) verdiği röportajda İsrail saldırıları nedeniyle bölgenin barut fıçısı haline geldiğini söyleyerek, "Hamas’ın eli her zamankinden çok daha güçlü ve kararlı bir şekilde tetikte" dedi.

02.03: Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesini hedef göstermesinin ardından "Hastaneleri hedef almanın hiçbir haklı nedeni yoktur" açıklamasında bulundu.

01.45: Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, BM Genel Kurulu’nda alınan "Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararının, "Filistinlilerin öldürülmesine ve savaş suçlarına karşı açık bir duruş" olduğunu belirtti.

01.44: Türk Kızılay, Gazze'deki sabit hat, mobil telefon ve internet iletişiminin kesilmesi nedeniyle "Üzülerek belirtmeliyiz ki, Gazze'de görev yapan yerel ekibimizle iletişim kuramıyoruz. Maalesef hiçbir iletişim kanalı çalışmıyor ve tüm insani yardım çalışanları ile ilgili büyük bir endişe içindeyiz" açıklamasında bulundu.

01.36: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yönelik operasyonun, "resmi bir kara harekatı olmadığını" açıkladı.

01.34: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, abluka altındaki Gazze Şeridi'yle ilgili "İsrail için kırmızı çizgiler koymuyoruz" dedi.

01.31: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nin karşılaştığı "en ağır" hava bombardımanının eşlik ettiği İsrail'in kara saldırısına Kornet füzeleri ile karşı koyduğu bildirildi.

01.15: İngiltere merkezli çok sayıda insan hakları ve yardım kuruluşu, hükümetten "derhal Gazze'de acil ateşkes çağrılarını desteklemesi" talebinde bulundu.

01.12: İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan kararla 120 ülkenin Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmasıyla ilgili olarak "alçakça çağrı" ithamında bulundu.

00.37: Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), "Gazze'deki bazı Filistinli meslektaşlarımızla irtibatı kaybettik. Şifa Hastanesine sığınan hastalar, sağlıkçılar ve binlerce aile için endişeliyiz." açıklamasında bulundu.

00.29: Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Sekreteri Jagan Chapagain, "Elektrik kesintisi nedeniyle Gazze'deki meslektaşlarımızla bağlantımız kesildi. Filistin Kızılayının acil tıbbi hizmetler sağlamaya devam edememesinden endişe duyuyoruz." ifadesini kullandı.

00.24: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russel, Gazze'deki meslektaşlarıyla irtibatı kaybettiklerini bildirerek, Gazze'deki bir milyon çocuğun tarifsiz bir dehşet gecesi daha yaşayacak olmaları konusunda son derece endişeli olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN