Fransa'nın Sens kentinde bir lise öğretmeni, Gazze’de öldürülen Filistinliler için öğrencilerle birlikte sınıfta saygı duruşu yaptığı gerekçesiyle görevinden uzaklaştırıldı. Eğitim sendikaları ve muhalefet karara tepki gösterdi.
Fransa’da, Gazze’de İsrail’in saldırıları sonucu yaşamını yitiren Filistinlilerin anısına sınıfta bir dakikalık saygı duruşu düzenleyen bir öğretmen, "tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği" gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldı.
Yerel yayın ağı Ici’nin aktardığına göre, Yonne vilayetinin Sens kentindeki Janot-Curie Lisesi'nde, 26 Mart’ta bir fizik ve kimya öğretmeni öğrencileriyle birlikte, İsrail’in Gazze’deki saldırılarında ölen siviller için sınıfta bir dakikalık sessizlik düzenledi. Bu davranış üzerine başlatılan disiplin süreci kapsamında öğretmen, 31 Mart’ta geçici olarak görevden alındı.
REKTÖRLÜK VE SENDİKALAR AÇIKLAMA YAPTI
Öğretmenin bağlı bulunduğu Dijon Akademisi Rektörlüğü, söz konusu uygulamanın öğretmenin bireysel kararıyla gerçekleştirildiğini ve bu nedenle disiplin sürecinin başlatıldığını doğruladı. Ancak, üç ayrı eğitim sendikası, öğretmenin bu adımı öğrencilerin talebi üzerine attığını ve Gazze'de yaşananların bir “soykırım” olduğunu vurgulayarak öğretmene destek açıkladı.
BU KARAR KABUL EDİLEMEZ
Disiplin soruşturması çerçevesinde, öğretmenle Nisan ayında resmi bir görüşme gerçekleştirildi. Olayın ardından Fransız eğitim çevrelerinde ve kamuoyunda konu yankı uyandırdı.
Parlamentodaki sol muhalefet partisi Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) da açıklama yaparak öğretmenin cezalandırılmasını kınadı. Parti, öğretmenin öğrencilerle birlikte şiddetsiz bir şekilde barışı ve insan hayatını andığını, bunun cezalandırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.