Gazze’ye yönelik insani yardım ulaştırmak amacıyla faaliyet gösteren Özgürlük Filosu Koalisyonu (Freedom Flotilla Coalition – FFC), yeni yardım gemisi “Handala”yı İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Syracusa Limanı’ndan Gazze’ye doğru yola çıkardı. İsrail güçlerinin geçtiğimiz ay el koyduğu Madleen yelkenlisinden sadece haftalar sonra, Handala'nın denize açılması küresel dayanışmanın sürdüğünü gösterdi.
Özgürlük Filosu’nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İsrail güçlerinin 'Madleen' adlı teknemizi yasa dışı şekilde ele geçirip uluslararası sularda 12 silahsız sivili kaçırmasından sadece birkaç hafta sonra, küresel dayanışmayla İsrail'in yasa dışı ve ölümcül kuşatmasına meydan okumaya devam ediyoruz. Bu görev Gazze'deki çocuklar içindir.” denildi.
FİLİSTİN’İN SİMGESİ HANDALA YOLA ÇIKTI
Adını, Filistinli karikatürist Naci el-Ali’nin yarattığı ve adaletsizliklere sırtını dönen mülteci çocuk figürü “Handala”dan alan gemi, Gazze ablukasına karşı bir sembol haline getirildi. Syracusa Limanı’ndan ayrılışı sırasında çok sayıda kişi limanda Filistin bayrakları taşıyarak gemiyi “Özgür Filistin” sloganlarıyla uğurladı.
İtalyan La Repubblica gazetesine göre, güvenlik gerekçesiyle mürettebat listesi açıklanmadı. Gemide aktivistler ve teknik personelden oluşan 18 kişi ile birlikte insani yardım malzemeleri bulunuyor. Handala'nın doğrudan Gazze'ye gitmeyeceği, önce Puglia bölgesindeki Gallipoli’ye uğrayacağı, ardından rotasını Gazze’ye çevireceği belirtildi.
“MADLEEN’İN KAÇIRILMASI BİZİ DURDURMUYOR”
Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun İtalya Sözcüsü Michele Borgia, basına yaptığı açıklamada, “Gazze'deki durum giderek daha da dramatik bir hal alıyor, bu yüzden olanları kınamak ve abluka konusundaki uluslararası sessizliği bozmak için mümkün olan en kısa sürede denize açılmaya karar verdik. Madleen mürettebatının kaçırılması bizi ne durduruyor ne de korkutuyor.” dedi. Borgia, başka bir yardım gemisinin de hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.
MADLEEN VE CONSCİENCE SALDIRILARI
Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun 18 metrelik Madleen gemisi, 1 Haziran'da İtalya’nın Katanya kentinden Gazze’ye gitmek üzere yola çıkmış, ancak 9 Haziran’da İsrail ordusu tarafından uluslararası sularda durdurulmuştu. Aralarında AP üyesi Rima Hassan, Almanya vatandaşı Yasemin Acar, Türkiye’den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilyalı Thiago Avila ve İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de bulunduğu 12 gönüllü alıkonmuştu. Dört kişi 10 Haziran’da sınır dışı edilirken, kalanlar 16 Haziran’da serbest bırakılmıştı.
Mayıs ayında ise “Conscience” adlı başka bir yardım gemisi, Malta açıklarında insansız hava araçlarının saldırısına uğramıştı. Saldırı sonucunda geminin gövdesinde hasar oluşmuş ve pruvasında yangın çıkmıştı. Olayın ardından Times of Malta, saldırı öncesinde bölgede bir İsrail askeri uçağının saatlerce uçuş yaptığına dikkat çekmişti.
Özgürlük Filosu Koalisyonu, tüm engellemelere rağmen abluka altındaki Gazze’ye yardım ulaştırma çabalarını sürdürmekte kararlı olduklarını belirtiyor.
