Göz renkleri için katlediliyorlar: Ölü sayısı 13'e yükseldi

Göz renkleri için katlediliyorlar: Ölü sayısı 13'e yükseldi

Madagaskar’da albinizmli insanlar, beden parçalarının şans ve zenginlik getirdiğine ilişkin batıl inanışlar nedeniyle kaçırılıyor ve öldürülüyor. Ülkede bu yıl çoğu çocuk en az 13 kişi saldırılarda hayatını kaybetti. Farklı göz renkleri ve diğer vücut parçaları için öldürülen albinizmli kişiler ülkede korku içinde yaşıyor. Ülkenin güneyindeki Toliara’da yaşayan 18 aylık Landricia ise annesinin sırtından zorla koparılarak kaçırıldı.

Madagaskar’da albinizmli insanlar için korku günlük hayatın bir parçası haline geldi. Ülkede bazı kesimlerde albinizmli kişilerin gözleri ve diğer vücut parçalarının şans, servet ya da başarı getirdiğine inanılması, yıllardır süren kaçırma ve cinayetlerin önünü açıyor. The Guardian’ın aktardığına göre saldırılar bu yıl yeniden ciddi biçimde arttı. 2026'da çoğu çocuk olmak üzere 13 albinizmli kişi öldürüldü. Bu sayı, ülkede son yılların en ağır bilançosu olarak kayıtlara geçti.

Saldırıların mağdurları arasında henüz konuşmayı bile öğrenmemiş çocuklar bulunuyor.

whatsapp-image-2026-09-29-at-21-21-39.jpeg

GECE YARISI EVE GİRDİLER

Madagaskar’ın güneyindeki sahil kenti Toliara’nın dış mahallelerinde yaşayan 32 yaşındaki Nicole Soalala’nın ailesi de mayıs sonunda hedef alındı.

Gece yarısından kısa süre sonra üç kişi ailenin yaşadığı küçük eve zorla girdi. Soalala’nın eşi ayağa kalkarak saldırganlara ne istediklerini sordu. Ancak üç kişi, adama tahta parçası ve baltayla saldırdı.

Eşi yerde bilincini kaybetmek üzereyken Soalala, 18 aylık albinizmli kızı Landricia’yı sırtına aldı ve bir kumaşla kendisine bağlamaya çalıştı.

15 yaşındaki büyük kızı ise altı ve üç yaşındaki kardeşleriyle birlikte masanın altına saklandı.

whatsapp-image-2026-09-29-at-21-19-58.jpeg

“BENİ ÖLDÜRMEYE GELDİKLERİNİ SANDIM”

Saldırganlar daha sonra Soalala’ya yöneldi. O anları anlatan anne, önce kendisinin öldürüleceğini düşündüğünü söyledi:

“Beni almaya geldiklerini hissettim ve ölmeyi bekledim. Sonra baltalı olan birden çocuğumu benden çekip almaya başladı.”

Soalala, kızını kendisine bağlayan kumaşı bütün gücüyle tuttu. Saldırganlardan biri, “Çocuğu bırak” diye bağırdı. Anne direnmeye devam edince tehdit bu kez daha açık hale geldi:

“Çocuğu bırak, yoksa seni öldürürüz.”

whatsapp-image-2026-09-29-at-21-19-21.jpeg

18 AYLIK BEBEĞİ ANNESİNİN SIRTINDAN KOPARDILAR

Üç saldırgan, küçük Landricia’yı annesinin sırtından zorla çekip aldı ve karanlıkta kaçmaya başladı. Soalala onların peşinden koştu. Çığlık atarak çevreden yardım isteyen anne, yaklaşık 100 metre ilerleyebildi.

“Kalbim o kadar çok acıdı ki dayanamadım. Bacaklarım artık beni taşımadı” diyen Soalala, yakındaki bir okulun büyük kırmızı kapısının önünde yere yığıldığını anlattı.

whatsapp-image-2026-09-29-at-21-18-43.jpeg

ALBİNİZMLİ ÇOCUKLAR EN SAVUNMASIZ GRUP

Madagaskar’da albinizmli kişilere yönelik saldırıların merkezinde, insan bedenine doğaüstü güçler yükleyen batıl inanışlar bulunuyor. Albinizmli kişilerin gözlerinin ve bazı vücut parçalarının büyü ritüellerinde kullanıldığı, bunların sahibine zenginlik ya da iyi talih getireceğine inanıldığı belirtiliyor.

Bu inanışlar nedeniyle albinizmli kişiler yalnızca saldırıya uğramıyor; kaçırılma ve öldürülme korkusuyla günlük yaşamlarını da ciddi güvenlik önlemleri altında sürdürmek zorunda kalıyor.

Özellikle çocuklar, saldırganlara karşı kendilerini koruyamadıkları için en savunmasız gruplardan birini oluşturuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN