Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ndeki insani durumun her geçen gün daha da kötüleştiğine dikkat çekerek uluslararası topluma uyarıda bulundu. Guterres, “Gazze’de hayatta kalmayı sağlayan son can damarları da kesilmek üzere” diyerek bölgedeki insani felakete karşı acil müdahale çağrısında bulundu.
İsrail’in insani yardım girişlerine kısıtlama getirmesi ve yoğun saldırılar nedeniyle sivillerin temel ihtiyaçlara ulaşamadığını vurgulayan Guterres, uluslararası hukukun çiğnendiğini belirtti.
“GAZZE’DE TEMEL YAŞAM İHTİYAÇLARINA ERİŞİM GİDEREK ZORLAŞIYOR”
Guterres, yaptığı açıklamada Gazze’ye sınırlı ölçüde ulaşan yardımların dahi artık risk altında olduğunu belirtti. “Temel yaşam ihtiyaçlarına erişim giderek zorlaşıyor. Bu durum, kitlesel açlık ve ölümlerle sonuçlanabilir” dedi.
“SON CAN DAMARLARI DA KESİLİYOR”
BM Genel Sekreteri, “Gazze’de yaşayan siviller için hayatta kalmayı mümkün kılan son can damarları da kesilmek üzere. Bu durum kabul edilemez” diyerek, özellikle sınır geçişlerinin açık tutulması ve yardımların engelsiz biçimde ulaştırılması gerektiğini ifade etti.
Guterres, bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanmasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, “Gazze’deki trajedinin sona ermesi için tüm taraflar sorumluluk almalı” çağrısında bulundu.
