Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’nin farklı bölgelerine düzenlediği ve 20’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıların, Filistin halkına yönelik “soykırımın devamı” olduğu ifade edildi.
Açıklamada, saldırıların İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ateşkes sürecine yaklaşımını ortaya koyduğu belirtilerek, şu ifadeye yer verildi:
“Saldırılar, savaş suçlusu Netanyahu'nun başta Refah Sınır Kapısı'nın açılması olmak üzere ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının uygulanmasını engelleme yönündeki planlı niyetlerini ortaya koymaktadır.”
“İSRAİL’İN İDDİALARI SALDIRILARI MEŞRULAŞTIRMA AMACI TAŞIYOR”
Hamas açıklamasında, Gazze’de bir İsrail askerinin hedef alındığı yönündeki iddiaların, saldırıları meşrulaştırmak amacıyla öne sürülen gerekçeler olduğu savunuldu. Bu iddiaların “uydurulmuş asılsız bahaneler” olduğu belirtilerek, İsrail’in Gazze’de kalıcı baskı ve terör politikasını sürdürmek istediği ileri sürüldü.
Açıklamada, İsrail’in ateşkes anlaşmasını fiilen yok saydığı ve Gazze’deki askeri baskıyı sürdürmeyi hedeflediği vurgulandı.
ARABULUCU VE GARANTÖR ÜLKELERE ÇAĞRI
Hamas, açıklamasında ateşkesin arabulucuları ve garantör ülkelerine de çağrıda bulundu. Netanyahu hükümetinin tutumuna karşı net ve kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiği ifade edilerek şu ifadelere yer verildi:
“Gazze'de soykırımı, katliamı ve açlığı yeniden başlatmaya çalışan Netanyahu'nun tutumuna karşı kararlı bir tavır alınmalıdır.”
“ATEŞKESİ GÜÇLENDİRME ÇABALARI KASITLI BİÇİMDE SABOTE EDİLİYOR”
Açıklamada, ateşkesin ikinci aşamasına geçilmesine ve Refah Sınır Kapısı’nın açılmasına ilişkin beklentilere rağmen İsrail ordusunun saldırılarını sürdürmesinin, ateşkesi güçlendirmeye yönelik girişimlerin bilinçli olarak baltalanması anlamına geldiği savunuldu.
Hamas, bu saldırıların İsrail hükümetinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze planı çerçevesinde üstlenmesi gereken sorumluluklardan kaçınmak için sürdürdüğü “öldürme ve abluka politikasının” bir parçası olduğunu öne sürdü.
GAZZE SAĞLIK BAKANLIĞI: 21 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, ateşkesi ihlal ettiği belirtilen İsrail saldırıları sonucunda bugün Gazze Şeridi’nde 21 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
İsrail’in, Gazze’de 10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren ateşkesi, düzenlediği saldırılarla sık sık ihlal ettiği ifade ediliyor.
