Hamas, yaptığı yazılı açıklamada İsrail’in işgal altındaki Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Açıklamada, İsrailli yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarının yanı sıra Talmudik ritüellerin ve baskıcı uygulamaların artırıldığı belirtilerek, bu adımların Kudüs’ün Arap ve İslami kimliğini değiştiremeyeceği ifade edildi.
Hamas açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"İsrail'in Kudüs'ü "askeri kışlaya" dönüştürmesi, Filistinliler ve kutsal mekanlar üzerindeki baskısını artırması, İsrailli yerleşimcilerin baskınlarına ve Talmudik ritüellerine koruma sağlaması, kentin ve kutsal mekanların kimliğine yönelik devam eden saldırıların boyutunu gösteriyor"
Açıklamada ayrıca Mescid-i Aksa’nın Pamukçular (Kattanin) Kapısı bölgesi ve avlularında yaşanan gelişmelere dikkat çekildi.
“FİİLİ DURUM DAYATILMAYA ÇALIŞILIYOR” İDDİASI
Hamas, Kudüs ve Mescid-i Aksa’da baskı ve Yahudileştirme uygulamalarının artırıldığını savunarak, güç kullanılarak yeni bir fiili durum oluşturulmaya çalışıldığı uyarısında bulundu.
Açıklamada ayrıca sözde “bitkisel adakların” Mescid-i Aksa’ya sokulması girişimlerine de dikkat çekildi.
Hamas, bu uygulamaların İsrail’e veya fanatik Yahudilere Mescid-i Aksa üzerinde herhangi bir hak vermediğini ve mescidin İslami kimliğini değiştirmediğini belirtti.
FİLİSTİNLİLERE MESCİD-İ AKSA’YA GİTME ÇAĞRISI
Hamas, Kudüs, Batı Şeria ve İsrail içindeki Filistinlilere Mescid-i Aksa’da nöbet tutmayı ve mescide gitmeyi sürdürme çağrısında bulundu.
Açıklamada Filistinlilerden Yahudileştirme planlarına ve İsraillilerin uygulamalarına karşı koymaları istendi.
Hamas ayrıca Arap ve İslam ülkelerine de Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki gelişmeler karşısında acilen harekete geçme çağrısı yaptı. Açıklamada, saldırı ve ihlallerin durdurulması ile kutsal mekanların korunması için baskı uygulanması talep edildi.
MESCİD-İ AKSA’YA 1143 İSRAİLLİ BASKIN DÜZENLEDİ
Açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden 1143 İsraillinin, Yahudilerin Sukot (Çardaklar) Bayramı’nın ikinci gününde Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya İsrail polisinin yoğun koruması altında baskın düzenlediği belirtildi.
Hamas’ın açıklaması, söz konusu baskınların ve Mescid-i Aksa’daki ritüellerin artırıldığı yönündeki değerlendirmeleri üzerine yapıldı.
