Hint Okyanusu'nda sıcak temas: ABD, İran bağlantılı petrol tankerine el koydu

Hint Okyanusu'nda sıcak temas: ABD, İran bağlantılı petrol tankerine el koydu

ABD’nin Hint Okyanusu’nda gerçekleştirdiği operasyonda, Mart ayında yaptırım listesine alınan İran bağlantılı Skywave adlı petrol tankerine el konulduğu bildirildi. Wall Street Journal’ın duyurduğu operasyonda, geminin İran’ın Harg Adası’ndan yüklenen bir milyon varilden fazla ham petrolü taşıdığı ve uluslararası sularda gemiden gemiye petrol transferlerinin yoğun olduğu bir bölgede faaliyet gösterdiği belirtildi.

Wall Street Journal'ın 3 ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Skywave adlı tanker Şubat ayında İran'ın Harg Adası'ndan yüklenen bir milyon varilden fazla ham petrolü taşırken Hint Okyanusu'nda durduruldu. Tanker, daha önce Mart ayında Washington tarafından İran petrolü taşımacılığındaki rolü nedeniyle yaptırım listesine alınmıştı. Geminin izleme sistemlerinin sıkça devre dışı bırakıldığı ve gemiden gemiye petrol transferlerinin yürütüldüğü bir bölgede tespit edildiği kaydedildi.

ABD ve İsrail'in Şubat ayı sonunda İran'a yönelik saldırılarıyla tırmanan bölgesel gerilimin dindirilmesine yönelik müzakereler devam ederken gerçekleşen el koyma işlemi, İran'ın petrol sevkiyatlarıyla bağlantılı gemilerine yapılan üçüncü operasyon oldu.

Pakistan arabuluculuğunda 8 Nisan'da yürürlüğe giren ateşkes, Islamabad'da sürdürülen müzakerelerden kalıcı bir anlaşma çıkmaması üzerine kırılgan bir zeminde ilerlemişti. Başkan Donald Trump ateşkesi daha sonra süresiz olarak uzatırken, Washington'ın İran'a yönelik baskı politikasını kararlılıkla sürdürdüğü gözlendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN