Hamas’ın Gazze’deki İsrailli 4 esirin daha cenazesini gece saatlerinde teslim etmesinin ardından İsrail, Gazze’nin dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Gazze-Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nı bir süre kapattı. Mısır tarafında bekleyen tırlardan bazılarının Refah Sınır Kapısı’ndan tampon bölgeye geçtiği görüldü.
ATEŞKESİ BOZMAK İÇİN BAHANE ARIYOR
Soykırımcı Netanyahu'nun ateşkes bozan kötü sicili nedeniyle dünyanın endişeyle izlediği Gazze'deki barış süreci kırılganlığını koruyor. Ateşkesi bozmak için bahaneler arayan İsrail, eve dönüş yolundaki 7 sivili katletti, ardından ölü rehinelerin teslim edilmediği bahanesini öne sürerek Gazze'ye yardımın sınırlandırılmasına karar verdi. BM, yardım TIR'larının engellendiğini duyurdu. İsrail, açılması beklenen Refah Sınır Kapısı'nda çalışmaların sürdüğünü ileri sürerek açılışın ertelendiğini açıkladı.
ÖNCE TRUMP SONRA BAKAN TEHDİT ETTİ
Hamas'ı, rehinelerin cesetlerini teslim etmeyerek anlaşmayı ihlal etmekle suçlayan İsrail'e Trump'tan da destek geldi. Knesset'teki konuşmasıyla Netanyahu'yu cesaretlendiren Trump, Hamas'ı 'cesetlerin teslim edilmemesi ve silah bırakmaması' durumunda şiddet kullanarak silahsızlandıracağı yönünde tehdit etti. Ancak Filistinli grup, tüm mezar yerleri tespit edilemediği için engellerle karşılaştığını söyleyerek dört cesedi teslim etti ve kriz şimdilik atlatıldı. İsrailli Bakan Zohar da anlaşma maddelerine uyulmadığında Gazze saldırılarına yeniden başlayacakları tehdidinde bulundu.

ATEŞKES İÇİN TEHLİKE ÇANLARI
Trump’ın Gazze Planı’yla sağlanan ateşkesin kırılganlığı endişe veriyor. İsrail, daha ilk gün 7 Gazzeliyi katletti, ardından rehinelerin cansız bedenlerinin teslim edilmediği bahanesiyle Refah sınır kapısını kapatacağını duyurdu. Hamas dört cenazeyi daha teslim edince Refah’ı açtı. Ancak İsrail cenazelerden birinin rehinelere ait olmadığını duyurdu.
Pazartesi günü Mısır’da Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 20 ülkenin gözetiminde imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail’in Gazze’de her an yeniden kan dökebileceği endişeleri artıyor. Ateşkesin ertesi günü bir drone saldırısıyla 7 Filistinliyi katleden İsrail tarafı, Salı günü de İsrailli rehinelerin cenazelerinin teslim edilmediği gerekçesiyle tehditlere başladı. Anlaşma gereği ilk dört rehinenin cenazelerini teslim eden Hamas, Gazze’deki büyük yıkım nedeniyle diğer cenazeleri bulmanın zaman alacağına dikkat çekmişti. Ancak İsrail buna rağmen, Gazze Şeridi’ne Mısır üzerinden geçişi sağlayan Refah Sınır Kapısı’nı çarşamba açmayacağını açıklamıştı.
İsrail, Refah Sınır Kapısı’nı açmamasına bahane olarak Hamas’ın elindeki tüm ölü İsrailli esirlerin cenazelerinin teslimindeki gecikmeyi göstermişti. Hamas’ın Gazze’deki İsrailli 4 esirin daha cenazesini salı gece saatlerinde teslim etmesinin ardından İsrail, dün Refah Sınır Kapısı’nın açılacağını duyurdu. Ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında Hamas, Gazze’deki 28 ölü esirin 8’inin cenazesini teslim etmiş oldu. Ancak teslim edilenlerden birinin rehine olmadığı açıklandı. Bu gelişmenin ardından teslim edilmesi beklenen rehinelerin sayısı 21’de kaldı. Diğer cenazeleri bulmanın uzun zaman alması halinde İsrail’in ateşkesi bozacağı yönünde endişeler arttı.
İsrail’in, Gazze’de 2 yıl boyunca soykırıma varan saldırıları ve İsrail ordusunun Gazze’nin belirli bölümünde devam eden işgali nedeniyle Hamas’ın bütün cenazelerin yerini tespit etmesinin zor olduğu taraflar arasında ateşkes anlaşmasında kabul edilmişti. Bu nedenle Gazze’deki İsrailli ölü esirlerin cenazelerinin bulunmasını sağlamak üzere Türkiye, Katar, Mısır ve ABD’den temsilcilerin yer aldığı bir komite kurulması kararlaştırılmıştı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, “Bu konuda taviz vermeyeceğiz ve son ölü rehineyi, sonuncusunu geri getirene kadar çabalarımızı sürdüreceğiz” diye tehdit savurdu. İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar daha da ileri giderek, Hamas’ın imzalanan anlaşmanın tüm maddelerine uyması gerektiğini aksi halde bunun kendilerine Gazze Şeridi’ne saldırılara yeniden başlama seçeneği sunduğunu savundu. İsrail’in agresif tutumuna ABD Başkanı Donald Trump da destek verdi. Salı günü gazetecilere konuşan Trump, “(Hamas) Eğer silahsızlanmazlarsa, biz onları silahsızlandıracağız ve bu hızlı ve belki de şiddetli bir şekilde gerçekleşecek. Ama silahlarını bırakacaklar, beni anlıyor musunuz?” diye konuştu.
