İngiltere'den Rusya'ya 'Ukrayna' yaptırımı

İngiltere'den Rusya'ya 'Ukrayna' yaptırımı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından kurulan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararına tepki gösterdi. Rusya'ya uygulanacak yaptırım kararlarının bugün açıklanacağını belirten Johnson, Ukrayna ordusuna yardım edeceklerini de kaydetti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıma kararının ardından açıklamalarda bulundu. Putin'in kararına tepki gösteren İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna ordusuna ve Ukrayna'ya yardım etmek için neler yapılacağına bakacaklarını belirtti.

Rusya'ya karşı ilk ekonomik yaptırım kararlarını bugün açıklayacaklarını söyleyen Boris Johnson, yaptırımı ''çok sert'' olarak tanımladı.

İngiltere Başbakanı, Rusya 2014'te Kırım'ı yasa dışı ilhak ettiğinde Avrupa ve NATO müttefiklerinin "yeterince sert" olmadığını ve enerji piyasasındaki mevcut istikrarsızlığın, "bu başarısızlığın bir sonucu" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Johnson, Rus petrol ve gazından uzaklaşmanın İngiltere'nin enerji güvenliğine yardımcı olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"İngiltere'de Rus gazına bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltabildik. Gaz tedarikimizin yalnızca yüzde 3'ü şu anda Rusya'dan geliyor. Ne kadar hızlı kendi enerjimiz konusunda bağımsız olursak, o kadar müreffeh olacağız. Aynı zamanda tabii ki enerji fiyatlarımız daha sürdürülebilir olacak ve bu da Birleşik Krallık tüketicisine fayda sağlayacak."

Daha önce de Ukrayna krizine dair açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı, Rusya'nın Ukrayna'ya 'yıldırım harbi' planladığını açıklayarak, 'Kiev'i düşürecek bir yıldırım harbi planının herkesin görebileceği bir plan olduğunu vurgulamıştı.

Johnson ayrıca, ''Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye karar verdiğine inandığını'' da sözlerine ekleyerek, ''Korkarım ki bu işgal planı, ölçeğiyle, 1945 yılından bu yana Avrupa'daki en büyük savaşa işaret ediyor'' şeklinde konuşmuştu.

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss dün gece sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yapılan saldırılar karşısında olduklarını açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN