The Times gazetesinin haberine göre, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik olası bir askeri operasyon için İngiliz üslerini kullanma talebini geri çevirdi.
Haberde, Starmer’ın böyle bir adımın uluslararası hukuka aykırı olabileceğini savunduğu ve bu nedenle izin vermediği öne sürüldü.
İddialara göre Trump yönetimi, Hint Okyanusu’nda yer alan ve ABD ile İngiltere tarafından ortak kullanılan Diego Garcia Üssü ile İngiltere’deki Fairford’daki İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) Üssü’nü operasyon planlamasında önemli görüyor.
TRUMP’IN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI
Haberde, Trump’ın 18 Şubat’ta Truth Social hesabından yaptığı paylaşıma da atıf yapıldı. Trump paylaşımında şu ifadeleri kullanmıştı:
"Başbakan Keir Starmer'a Hint Okyanusu'nda stratejik bir konumda bulunan Diego Garcia için 100 yıllık bir kira sözleşmesi imzalamanın büyük bir hata olduğunu söyledim. İran, bir anlaşma yapmamaya karar verirse ABD'nin son derece istikrarsız ve tehlikeli bir rejimin potansiyel saldırısını ortadan kaldırmak için Diego Garcia'yı ve Fairford'da bulunan hava üssünü kullanması gerekebilir. Başbakan Starmer, Diego Garcia üzerindeki kontrolünü hiçbir sebeple kaybetmemeli. Diego Garcia'yı başkasına vermeyin."
Haberde, Trump’ın Diego Garcia üzerindeki kontrolün korunması gerektiğini vurguladığı ve Chagos Takımadaları’nın Morityus’a devri konusunun gerilimin arka planında yer aldığı belirtildi.
Trump ile Starmer arasında yapılan görüşmede, İngiltere’nin Morityus’a iade etmeyi planladığı Hint Okyanusu’ndaki Chagos Adaları ve burada bulunan Diego Garcia Üssü’nün geleceği de ele alınmıştı.
Starmer, Morityus ile yapılan anlaşmanın adaların iadesini ve üssün İngiltere’ye yeniden kiralanmasını kapsadığını, bu çerçevede Diego Garcia’nın operasyonel geleceğinin güvence altına alındığını ifade etmişti.
İki liderin, üssün geleceği konusunda birlikte çalışma yönünde uzlaştıkları belirtilmişti.
Trump ise daha önce İngiltere’nin, Diego Garcia Üssü’nün de bulunduğu Chagos Adaları’nı uluslararası mahkemeler ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararları doğrultusunda Morityus’a iade etme kararını “aptallık” ve “zayıflık” ifadeleriyle eleştirmişti.
Starmer ise Trump’ın geçmişte bu adımı desteklediğini ve son açıklamaların İngiltere’nin Grönland konusunda Danimarka’ya verdiği destekle bağlantılı olabileceğini savunmuştu.
İddialara ilişkin taraflardan resmi bir doğrulama yapılmadı.
