İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında ülkesinin dış politika gündemine dair açıklamalarda bulundu.
ABD ile yeniden nükleer müzakerelerin başlaması ihtimaline dair bir soruya yanıt veren Bekayi, Tahran’ın Washington’un geçmişteki tutumlarını dikkate almadan ikili ilişkilerin geleceğini değerlendiremeyeceğini belirtti.
Bekayi, şu ifadeleri kullandı:
“Öncelikle, ABD ile ilgili olarak, müzakereler sırasında ABD'nin desteğiyle Siyonist rejimin (İsrail) saldırganlığına uğradığımız gerçeğini her zaman göz önünde bulundurmalıyız. Siyonist rejim, müzakere süreciyle eş zamanlı olarak ABD ile koordinasyon ve işbirliği içinde İran'a karşı yasadışı saldırılar gerçekleştirdi.”
Sözcü, bu durumun ABD’nin müzakereler konusunda “en başından beri iyi niyetten yoksun olduğunu” gösterdiğini savundu.
AVRUPA’NIN YAPTIRIM GİRİŞİMLERİNE TEPKİ
Avrupa ülkelerinin Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden yürürlüğe koyma girişimini de eleştiren Bekayi, bu adımı “son derece sorumsuz ve mantıksız” ve “yasal dayanaktan yoksun” olarak nitelendirdi.
ABD’nin 2015 yılında nükleer anlaşmadan çekildiğini hatırlatan Bekayi, Avrupa’nın da bu süreçte anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmediğini ifade etti. Bekayi, “İran'ın anlaşmaya uymadığından bahsettiklerinde hangi anlaşmadan söz ettiklerini sormalıyız” dedi.
“İRAN’IN ADIMLARI YASAL”
İran’ın anlaşmadaki yükümlülüklerini askıya alma sürecine de değinen Bekayi, bu adımların “tamamen yasal ve anlaşma çerçevesinde” olduğunu vurguladı. Söz konusu kararların, ABD’nin anlaşmadan çekilmesine ve Avrupa’nın yükümlülüklerini yerine getirmemesine yanıt olduğunu dile getirdi.
UAEA İLE İŞBİRLİĞİ GÜNDEMDE
Bekayi, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve Ajans ile Güvenlik Anlaşması kapsamında Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) ile temaslarını sürdürdüğünü belirtti. Ancak İran’ın nükleer tesislerine yönelik son saldırıların ardından, yeni bir işbirliği protokolünün İran Meclisi’nin incelemesinde olduğunu söyledi.
UAEA müfettişlerinin geçen hafta İran’a gelişine de değinen Bekayi, bunun Buşehr Nükleer Santrali’ndeki yakıt değişimi denetimiyle ilgili olduğunu açıkladı. Bekayi, “Şu anda İran'da devam eden bir denetim yok ve hiçbir müfettiş de bulunmuyor” dedi.
GÖRÜŞMELER SÜRDÜ, ANCAK SONUÇ YOK
Bekayi, UAEA ile yeni işbirliği protokolü konusunda son dönemde iki tur görüşme yapıldığını, ancak bu görüşmelerden henüz nihai bir sonuç çıkmadığını ifade etti.
