İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Rusya’da görüşmelerini sürdürüyor. Pakistan ziyaretinin ardından Rusya’ya geçen Arakçi, St. Petersburg’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.
Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgesel gelişmeler ele alındı.

İRAN LİDERLERİNDEN MESAJ İLETTİ
Arakçi, görüşme sırasında İran’ın dini lideri Mücteba Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın selamlarını Putin’e iletti.
Arakçi bu kapsamda, "Hamaney ve Cumhurbaşkanı Pezeşkian, en iyi dileklerini size iletmemi istedi" dedi.
İran ile Rusya arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyinde olduğunu ifade eden Arakçi, bu iş birliğinin güçlenerek devam edeceğini belirtti.

İRAN’IN TUTUMUNA VURGU
Arakçi, İran’ın son dönemde karşı karşıya kaldığı saldırılar ve bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak şu ifadeleri kullandı:
"İran, halkının birliği ve cesareti sayesinde daha önce İsrail-Amerikan saldırganlığına karşı koymuştur ve hiçbir koşulda teslim olmayacaktır. İran halkı Amerikan saldırganlığına karşı başarıyla mücadele ettiği tüm dünyaya kanıtlanmıştır. İran her şeye karşı koymuştur ve koymaya devam edecektir"
Arakçi ayrıca Rusya’nın İran’a verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, "İran’a verdiğiniz güçlü ve kararlı destekten dolayı minnettarız" dedi.

ABD ve İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ali Hamaney için iletilen taziye mesajları nedeniyle de Putin’e teşekkür eden Arakçi, Mücteba Hamaney’in seçilmesinin ardından gönderilen tebrik mesajları için de özel olarak şükranlarını iletti.
PUTİN’DEN STRATEJİK İLİŞKİ VURGUSU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise görüşmede İran ile ilişkilerin sürdürülmesine yönelik kararlılığı dile getirdi.
Putin, "Hamaney’in mesajı için en içten teşekkürlerimi iletmenizi ve Rusya’nın da İran gibi stratejik ilişkilerimizi sürdürme niyetinde olduğunu teyit etmenizi rica ediyorum" dedi.
Trump'ın İran'ı vurması Putin'e yaradı: ABD petrol krizini aşmak yaptırımları askıya aldı
“İRAN HALKI CESURCA MÜCADELE EDİYOR”
Putin, İran halkına ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
"İran halkı bağımsızlıkları ve egemenlikleri için cesurca ve kahramanca mücadele ediyor"
Putin, İran’ın içinde bulunduğu süreci “zor bir dönem” olarak nitelendirerek, bu sürecin aşılmasını ve bölgede barışın sağlanmasını temenni etti.
Putin açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Elbette, İran halkının cesaretine ve bağımsızlık arzusuna dayanarak, yeni bir liderin önderliğinde, bu zorlu dönemden barışın geleceğini çok umuyoruz. Rusya, Orta Doğu’da barışın en kısa sürede sağlanması için her şeyi yapacak. Biz de sizin çıkarlarınıza, bölgedeki tüm halkların çıkarlarına hizmet edecek ve bu barışın mümkün olan en kısa sürede sağlanmasını temin edecek her şeyi yapacağız. Bizim pozisyonumuzu iyi biliyorsunuz"
Putin: İran’ın egemenliğini ve güvenliğini destekliyoruz
Görüşmede, Rusya ile İran arasındaki stratejik ilişkilerin yanı sıra Orta Doğu’daki gelişmeler, bölgesel güvenlik konuları ve son dönemde yaşanan çatışmaların etkileri ele alındı.
