İran duyurdu: 3 pilot Katar'da esir tutuluyor

İran duyurdu: 3 pilot Katar'da esir tutuluyor

İran Genelkurmay Başkanlığı, ABD ve İsrail ile yaşanan savaş sırasında Katar’da hedef alınarak düşürülen 2 Su-24 savaş uçağından sağ kurtulan 3 İranlı pilotun Katar güçleri tarafından esir alındığını açıkladı.

İran Genelkurmay Başkanlığı, ABD ve İsrail ile yaşanan savaş sırasında düşürülen Su-24 tipi savaş uçaklarından sağ kurtulan 3 İranlı pilotun Katar güçleri tarafından esir alındığını açıkladı.

İran Genelkurmay Başkanlığı Kayıp Arama Komitesi Komutanı Tuğgeneral Muhammed Bakırzade, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Spoljaric Egger’e gönderdiği mektupta konuya ilişkin bilgi verdi.

Bakırzade, ABD ve İsrail’in saldırılarına karşılık mart ayında Katar’daki düşman askeri üslerine düzenlenen operasyon sırasında 2 Su-24 tipi savaş uçağının hedef alındığını, pilotların fırlatma koltuğunu kullanarak uçaktan atladığını belirtti.

Hava savunma sistemlerinin isabet etmesi sonucu düşen uçaklardaki pilotlardan Mecid Kazemi’nin hayatını kaybettiğini ve cenazesinin İran’a getirilerek defnedildiğini aktaran Bakırzade, diğer 3 pilotun ise sağ olarak yere indiğini bildirdi.

Bakırzade, Cevad Salehi, Abdülmecid Daştiyan ve İmran Behruşiyan isimli pilotların Katar güçleri tarafından esir alındığını ve yaklaşık 6 aydır bu ülkede gözaltında tutulduğunu açıkladı.

Katar hükümetinin uluslararası hukuk kurallarını ve savaş esirlerinin temel haklarını ihlal ettiğini savunan Bakırzade, pilotların aileleriyle veya İranlı yetkililerle temas kurmasına ve telefonla görüşmesine izin verilmediğini, durumları hakkında da bilgi paylaşılmadığını ifade etti.

Mektubunda Cenevre Sözleşmesi'nin ilgili maddelerine atıfta bulunan Tuğgeneral Bakırzade, savaş esirlerinin ailelerine haber verme ve Kızılhaç heyetleriyle görüşme hakkı olduğunu vurguladı. Bakırzade, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin Katar'da tutulan İranlı pilotları acilen ziyaret etmesini, sağlık durumlarını yerinde inceleyerek raporlamasını ve pilotların derhal serbest bırakılarak ülkeye iadesi için gerekli insani adımları atmasını talep etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN