İran: Müzakerelere teslim olmak için değil, dengeli bir anlaşma için katılıyoruz

İran: Müzakerelere teslim olmak için değil, dengeli bir anlaşma için katılıyoruz

İran ile ABD arasında yürütülen nükleer müzakerelerin ikinci turu bugün Roma’da yapılacak. Görüşme öncesi açıklama yapan İran lideri Hamaney’in danışmanı Ali Şemhani, ülkesinin “teslim olmak için değil, dengeli bir anlaşma için” masada olduğunu söyledi. İranlı heyetin müzakerelere dokuz ilke temelinde tam yetkiyle katıldığını belirten Şemhani, yaptırımların kaldırılması ve garantilerin sağlanmasının öncelikli beklentiler olduğunu vurguladı.

İran ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında yürütülen nükleer müzakerelerin ikinci turu, bugün İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilecek. Kritik görüşme öncesi, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in siyasi danışmanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Ali Şemhani, sürece ilişkin açıklamada bulundu.

Şemhani, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, İran’ın görüşmelere “teslim olmak için değil, dengeli bir anlaşmaya varmak için” katıldığını belirtti.

İranlı müzakerecilerin dokuz ilke temelinde tam yetkiyle Roma’ya gönderildiğini ifade eden Şemhani, müzakere pozisyonlarını şu ilkelerle özetledi:

“Ciddiyet, garantilerin sağlanması, dengeli olunması, Libya/BAE modelinin uygulanmaması, yaptırımların kaldırılması, tehditlerden kaçınılması, müzakerelerde hızlı olunması, (İsrail benzeri) sorun çıkaranların kontrol altına alınması ve yatırımların kolaylaştırılması.”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi başkanlığındaki İran müzakere heyeti “dolaylı” görüşmelere katılmak üzere günün erken saatlerinde Roma'ya gitti. Taraflar arasındaki ilk dolaylı görüşme 12 Nisan’da Umman’ın başkenti Maskat’ta Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi aracılığıyla gerçekleşmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN